Σύνταξη: tourismtoday.gr

Θύματα απάτης κινδυνεύουν να πέσουν τουρίστες, σύμφωνα με τον οργανισμό ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Frontex.

Οπως προειδοποιεί υπάρχουν ήδη 60 ανεπίσημοι ενεργοί ιστότοποι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) και συνιστά την προσοχή.

Το ETIAS το νέο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξιδιώτες εκτός ΕΕ, θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2025.
Όταν λειτουργήσει οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ETIAS, πριν από το ταξίδι, μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας europa.eu/etias.

Kαθώς η διαδικασία αίτησης απαιτεί από τους ταξιδιώτες να υποβάλουν στοιχεία του διαβατηρίου τους, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας και άλλα προσωπικά δεδομένα, ο Frontex τόνισε πώς «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες δεν χρησιμοποιούνται για κατάχρηση».

Με ορατό τον κίνδυνο επαφής με ανεπίσημους ιστότοπους για την απόκτηση ETIAS, η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA), ετοιμάζει διαδικτυακό σεμινάριο τον επόμενο μήνα για τα μέλη της σε συνεργασία με ειδικούς και αξιωματούχους της ΕΕ που θα τους ενημερώσουν σχετικά με το πρόγραμμα.