Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από αύριο και για τις επόμενες ημέρες έχουν προειδοποιηθεί να «προετοιμαστούν για αναστάτωση», στα αεροδρόμια.

Το προσωπικό ασφαλείας ελέγχου συνόρων στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα προχωρήσει σε απεργία κατά την περίοδο των διακοπών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS).

Η 8ήμερη απεργία θα επηρεάσει έξι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου το Γκάτγουικ, το Χίθροου, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, τη Γλασκώβης και το Κάρντιφ.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις 26 Δεκεμβρίου και από τις 28 έως και 31 του μήνα στα παραπάνω αεροδρόμια καθώς και στο λιμάνι του Νιού Χέιβεν.

Η κυβέρνηση εκπαιδεύει στρατιωτικό προσωπικό για να «παρέμβει και να διατηρήσει τα σύνορα ασφαλή».

Ωστόσο, σε ανακοίνωση της προειδοποίησε ότι «ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση, οι ταξιδιώτες που πρόκειται να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποιούνται να αναμένουν καθυστερήσεις και διακοπή της απεργίας που επηρεάζει τον έλεγχο των συνόρων.

Οι επιβάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής και θα πρέπει να επικοινωνούν με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους τουριστικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες/μεταφορείς για πιθανές διακοπές στο ταξίδι τους πριν ταξιδέψουν».

Οι αυτοματοποιημένες eGates θα συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς οι κανονικοί και οι επιλέξιμοι επιβάτες ενθαρρύνονται να τις χρησιμοποιούν τις ημέρες της απεργίας ως τον πιο γρήγορο τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Τι συμβουλεύει η ABTA

Λόγω της απεργίας, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου (ABTA) δημοσίευσε συμβουλές για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τις επόμενες εβδομάδες, όπως:

Το προσωπικό της Συνοριακής Δύναμης ελέγχει τα διαβατήριa σας όταν επιστρέφετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε αυτόματα τον έλεγχο διαβατηρίων όπως θα κάνατε συνήθως.

Η βιομηχανία και η κυβέρνηση εργάζονται επίσης σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των απεργιών, εκπαιδεύοντας άλλο προσωπικό που μπορεί να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους αυτοπροσώπους ελέγχους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια να λένε ότι περιμένουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να πάνε στα προγραμματισμένα ταξίδια τους.

Όπως συμβαίνει με κάθε ταξίδι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησής σας, σας συνιστούμε να παρακολουθείτε τις πληροφορίες που παρέχονται από την ταξιδιωτική σας εταιρεία, την αεροπορική εταιρεία ή το αεροδρόμιο και να ακολουθείτε οποιαδήποτε συμβουλή.

Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι ενώ προγραμματίζονται απεργίες, ενδέχεται να ακυρωθούν ή να αναβληθούν, επομένως η καλύτερη συμβουλή είναι να συνεχίσετε να ελέγχετε για τυχόν σχετικές πληροφορίες.