Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο “τραπέζι” των συζητήσεων για το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ στις 17 Μαρτίου είναι να ισχύει μόνο για εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Κι αυτό, επειδή οι εμβολιασμοί από μη εγκεκριμένες εταιρείες δεν θα καλύπτονται από τη ρήτρα ευθύνης της ΕΕ και τον ποιοτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιτιέ Ρέιντερς κατέστησε σαφές ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και με άλλα εμβόλια, αλλά θα τους χορηγηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού, μόνο για τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ.

Μόνο 4 εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ

Και στην ΕΕ υπάρχουν επί του παρόντος μόνο τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια. Των Pfizer / BioNtech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

Ο Ντιτιέ Ρέιντερς ανέφερε την Πέμπτη 11 Μαρτίου ότι η προστασία των δεδομένων και οι πιθανές διακρίσεις παρέμειναν βασικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επεξεργάζεται την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

Αλλά πηγές σήμερα Παρασκευή 12 Μαρτίου αναφέρουν πως εξετάζεται και η πρόταση -και μάλιστα με έμφαση- για την επιλογή εμβολίων.

Sputnik V και Sinopharm

Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία, είναι η πρώτη στην ΕΕ που χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19, Sputnik V το οποίο αναμένει έγκριση από τον ΕΜΑ.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήταν επίσης η πρώτη από τους “27” που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις.

Συμφωνία της Ρώμης με το Κρεμλίνο, για το Sputnik V

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία Adienne, που έχει την έδρα της στην Ελβετία, για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, στην Ιταλία.

Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για ανάλογες συμφωνίες με Γερμανία και Γαλλία.