Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι κάτοχοι διαβατηρίων Ελβετίας και Ιρλανδίας σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα για ταξίδια στην Κίνα χωρίς βίζα. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang στο περιθώριου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην Ελβετία.

Η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους διεθνείς τουρίστες και αυτή η κίνηση κάνει τη χώρα πιο ελκυστική στους Ελβετούς και Ιρλανδούς ταξιδιώτες.

Η απόφαση της Κίνας να άρει την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους της Ελβετίας και της Ιρλανδίας μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου, καθώς η χώρα έχει ήδη εγκαταλείψει τον κανόνα θεώρησης για ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και έχει επίσης διευκολύνει τους κανόνες για ορισμένες άλλες τρίτες χώρες.

Το σχέδιο της Κίνας να επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς βίζα για Ελβετούς και Ιρλανδούς είναι μέρος της προσπάθειας της να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες μετά τον COVID και να βελτιώσει τους δεσμούς με τα κράτη της ΕΕ.

Για να βοηθήσει την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία να ανακάμψει, η Κίνα εισήγαγε την είσοδο χωρίς βίζα για ταξιδιώτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος χωρίς βίζα, οι ταξιδιώτες από αυτές τις πέντε χώρες της ΕΕ επιτρέπεται να μείνουν στην Κίνα για έως και 15 ημέρες για τουριστικούς, επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή διαμετακομιστικούς σκοπούς.

Το μόνο μειονέκτημα αυτού του καθεστώτος είναι ότι το ταξίδι χωρίς βίζα από αυτές τις χώρες θα επιτρέπεται σε «δοκιμαστική βάση», με τις αρχές να λένε ότι η υποχρέωση θεώρησης θα αρχίσει να ισχύει ξανά μετά τον Νοέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους διαβατηρίων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό μέτρο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τον Δεκέμβριο του 2023, περίπου 118.000 επισκέπτες από αυτές τις πέντε χώρες εισήλθαν στην Κίνα χωρίς βίζα για τουριστικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς. Μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών αναμένεται να καταγραφεί αυτόν τον μήνα καθώς και την άνοιξη.