Σύνταξη: tourismtoday.gr

“Σύνθετο εγχείρημα” χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας την επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων, σε ανακοίνωση τους.

Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, χαιρετίζει την “άκρως αισιόδοξη προοπτική του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου”, αλλά εκφράζει και τις ανησυχίες της, ζητώντας “ιεράρχηση ενεργειών και στόχων που προϋποθέτουν συνεννόηση”.

Τι ανησυχεί τους ξενοδόχους της Μεσσηνίας

Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της Δημήτριος Καραλής “χρειάζονται και ενδείξεις ως προς την πορεία των κρατήσεων” και μέχρι αυτή την στιγμή “όλα δείχνουν ότι θα κινηθούμε με late bookings.
Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα σε ότι αφορά τις πληρότητες. Και η ανησυχία είναι λογικό να παραμένει”.

Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κινηθούν σε θολό τοπίο

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι ότι οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κινηθούν σε θολό τοπίο. “Δεν γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα πάμε”, τονίζει ο κ. Καραλής.

Όπως επισημαίνει οι ξενοδόχοι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες “για τις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη. Ούτε καν το κόστος των tests και ποιος τελικά θα το επιβαρυνθεί. Με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να προσεγγίσουμε με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο τους συνεργάτες μας ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό”.

Όσον αφορά στο κόστος των tests στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται “άδικο και παράλογο να το επιβαρυνθεί ο κλάδος”.

Όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας

“Η άκρως αισιόδοξη προοπτική του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαϊου αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ευχάριστη είδηση.

Συγκρατούμε την εξαγγελία του Υπουργού Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη και, δεδομένης της σοβαρότητας της θεσμικής του θέσης, οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε για αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο, η επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων αποτελεί σύνθετο εγχείρημα και απαιτεί σειρά προετοιμασιών που με τη σειρά τους, χρειάζονται και ενδείξεις ως προς την πορεία των κρατήσεων.

Δεδομένου ότι, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή όλα δείχνουν ότι θα κινηθούμε με late bookings, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα σε ότι αφορά τις πληρότητες και η ανησυχία είναι λογικό να παραμένει.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε τις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη αλλά και το περιεχόμενο τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να προσεγγίσουμε με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο τους συνεργάτες μας ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό, αφού ούτε καν το κόστος των tests έχει αποσαφηνιστεί ποιος τελικά θα το επιβαρυνθεί αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν.

Η ανάληψη του κόστους κάλυψης της σχετικής δαπάνης, είναι άδικο και παράλογο να το επιβαρυνθεί ο κλάδος μας, ο οποίος, ανεξαρτήτως μεγέθους κάθε επιχείρησης, έχει πληγεί σοβαρά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας και με ανελαστικά έξοδα και άλλες δαπάνες να«τρέχουν» είτε λειτουργεί μια μονάδα είτε όχι.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειονότητα στη Μεσσηνία η επιβάρυνση του κόστους είναι ανέφικτη και συνιστά απαγορευτική πρόσθετη δαπάνη.

Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι, αν το κόστος αυτό δεν συμπεριληφθεί στις διμερείς συμφωνίες και, τελικά, αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργηθούν αναγκαστικά δύο ταχύτητες ως προς την κατηγορία και τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων.

Εκείνων των ελάχιστων που μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος και εκείνων, στη συντριπτική πλειοψηφία, που αδυνατούν.

Αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης εκ μέρους της Πολιτείας διότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη δυναμική εκκίνηση του σημαντικότερου κλάδου της οικονομίας που αποτελεί ο Ελληνικός Τουρισμός.

Οι εισπράξεις από το τέλος διαμονής μπορούν να εισφερθούν για την κάλυψη μέρους της σχετικής δαπάνης, πρόταση την οποία καταθέτουμε για εξέταση προς κάθε αρμόδια πλευρά.

Ο οδικός χάρτης για την επανέναρξη λειτουργίας του τουρισμού και των επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό απαιτεί ιεράρχηση ενεργειών και στόχων που προϋποθέτουν συνεννόηση.

Δεν είμαστε σε ένα στίβο που περιμένουμε τον αφέτη να δώσει το σύνθημα για να τρέξουμε όταν δεν γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα πάμε, με ποια εφόδια και ποια απόσταση θα χρειαστεί να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χωρίς να μεμψιμοιρούμε, εμείς, τουλάχιστον στη Μεσσηνία για την οποία έχουμε θέση και άποψη, είμαστε διατεθειμένοι να μη μείνουμε πίσω στο ξεκίνημα της φετινής τουριστικής χρονιάς και να κάνουμε ότι μπορούμε για να προετοιμαστούμε επαρκώς ώστε η φετινή χρονιά να έχει από την προηγούμενη καλύτερα αποτελέσματα.

Ευελπιστούμε ότι με τη στήριξη της Κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας, με τη σωστή και αποτελεσματική προβολή και κυρίως, με την παροχή αποτελεσματικών κινήτρων για την πραγματοποίηση των ταξιδίων, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας αλλά και τη χώρα διατηρώντας την ελληνικότητα των επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος που κάθε περιοχή διαθέτει”.