Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ελβετία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει τη ζώνη Σένγκεν, λόγω του Frontex.

Η χώρα δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και διατηρεί στενούς δεσμούς με το μπλοκ και έχει ευθυγραμμίσει αρκετά νόμους, -ιδίως αυτούς που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία και τα ταξίδια- με τους νόμους της ΕΕ.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Σύμβουλος, υπεύθυνη για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας (FDJP) Karin Keller-Sutter προειδοποίησε τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η χώρα της μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη Σένγκεν εάν ο ελβετικός πληθυσμός ψηφίσει κατά της ενίσχυσης του Frontex σε δημοψήφισμα. που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου φέτος.

Εάν υπάρξει όχι στον Frontex στο δημοψήφισμα, είναι σαφές ότι θα πρέπει να φύγουμε από την περιοχή Σένγκεν-Δουβλίνο», δήλωσε η Karin Keller-Sutter στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στη Λιλ της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.

Ως χώρα μέλος Σένγκεν, η Ελβετία συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του Frontex από το 2009. Ενώ ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2020 ήταν 364 εκατομμύρια ευρώ, η ΕΕ διπλασίασε τον για το 2022 στα 754 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, η συνεισφορά της Ελβετίας στον προϋπολογισμό του οργανισμού αναμένεται επίσης να αυξηθεί από 24 εκατομμύρια CHF το 2021 σε 61 εκατομμύρια CHF το 2027, κατόπιν συμφωνίας της ελβετικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι Ελβετοί πολιτικοί και πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το έργο του Frontex.
Συγκέντρωσαν 62.000 υπογραφές, 12.000 περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για να πουν όχι στην αυξημένη συνεισφορά της Ελβετίας στον προϋπολογισμό του Frontex.

Εάν ο ελβετικός πληθυσμός αποφασίσει κατά της ενίσχυσης του Frontex, η Ελβετία και οι υπόλοιπες χώρες Σένγκεν έχουν στη διάθεση τους μια περίοδο 90 ημερών για να βρουν μια κοινή λύση.
Εάν δεν βρεθεί λύση, η Ελβετία θα πρέπει να αποχωρήσει μετά από τρεις μήνες.