
Τo Τourism Today εγκαινιάζει μια μεγάλη έρευνα με θέμα: «Αγροδιατροφή και τουρισμός στον καιρό του κορωνοϊού», σε μία προσπάθεια να μεταφέρει το στίγμα της εποχής και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, αλληλένδετης με μια οικονομική κρίση, κατά την οποία ο αγροδιατροφικός τομέας καλείται όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να διαδραματίσει ενδεχομένως έναν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Μέρος 5ο
Αναστασία Καραχοντζίτη, ιδιοκτήτρια GAIA GREEK
Η Αναστασία Καραχοντζίτη, ιδιοκτήτρια της GAIA GREEK, αν και μετρά τις απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του τουρισμού ως γαστρονομικού προορισμού που θα παρέχει στον επισκέπτη περιβαλλοντική ασφάλεια και υγιεινή διατροφή είναι ένα μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά.
- Πόσο σας έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού;
Εμείς συνεχίζουμε να παράγουμε και να εφοδιάζουμε τα super market, αλλά με μειωμένους ρυθμούς. Εκεί που υπάρχει μεγάλη πτώση είναι στα παντοπωλεία, στα mini market, στα delicatessen. Eίναι φυσικό παρεπόμενο γιατί σε αυτές τις καταστάσεις, η ψυχολογία της επιβίωσης λόγω του κινδύνου των ενδεχόμενης έλλειψης τροφίμων, οδηγεί τον κόσμο στη μαζική αγορά τροφίμων και εξ’ αυτού, φθηνών προϊόντων μαζικής κατανάλωσης. Γενικά έχουμε μία πτώση του τζίρου της τάξης του 40%.
- Μπορεί η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να αποτελέσει ένα “όπλο” απέναντι στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης;
Υπάρχει γενικά μία τάση από μικρά τουριστικά καταλύματα να προωθούν τις ντόπιες παραγωγές μέσα από την κουζίνα τους. Όπως επίσης και μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, που προωθούν τα τοπικά προϊόντα και μάλιστα με τη δικιά τους επωνυμία.
Επίσης, γνωρίζω μία ομάδα δραστήριων ατόμων, SYMPOSSIO, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη του τουρισμού σε κάθε τόπο της Ελλάσας, ως γαστρονομικού προορισμού. Επίσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος προωθεί τη χρησιμοποίηση των προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου καθώς και των ελληνικών γευμάτων.
Όλα αυτά όμως είναι περιστασιακά και όχι συντονισμένα, εναπόκεινται στην έμπνευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι σε μία κεντρική στρατηγική.
Είμαστε μία ασφαλής χώρα από όλες τις απόψεις και αυτό πρέπει να το καλλιεργήσουμε συστηματικά. Η ελληνική ύπαιθρος είναι ένας θυσαυρός, η πλειοψηφία των καλλιεργειών μας είναι υπαίθριες, το μεσογειακό μας κλίμα βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών και ποικίλων προϊόντων, η κτηνοτροφία μας, όντας ελευθέρας βοσκής, παράγει προϊόντας εξαιρετικά.
Η ανάπτυξη του τουρισμού ως γαστρονομικού προορισμού που θα παρέχει στον επισκέπτη περιβαλλοντική ασφάλεια και υγιεινή διατροφή είναι ένα μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά.
- Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για τον κλάδο της αγροδιατροφής;
Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ βιομηχανική χώρα. Ήταν και είναι, κατά ένα μεγάλο μέρος της αγροτική. Στις δύσκολες εποχές που έχουν περάσει πάντα ο τομέας που στήριξε την οικονομία, ήταν ο αγροδιατροφικός. Όμως, όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκε, αλλά έγιναν και προσπάθειες συρρίκνωσής του. Έτσι έχουμε κατάργηση καλλιεργειών και εισαγωγή των ειδών αυτών από το εξωτερικό.(π.χ. λεμόνια, βερύκοκα, πατάτα). Ο κλάδος της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλος και παράγει πραγματικά, προϊόντα ποιοτικά και ιδιαίτερα, καλύπτοντας όλη τη γκάμα του γαστρονομικόυ ενδιαφέροντος. Δεν υπολείπεται σε τίποτα ἐναντι του εξωτερικού, μπορώ να πω δε ὀτι υπερέχει.
Πρέπει λοιπόν να στραφούν οι καταναλωτές προς τα ελληνικά προϊόντα και οι ιθύνοντες να τα υποστηρίξουν.
- Μπορεί η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την αγροδιατροφή;
Όπως είπα και προηγουμένως, η αγροδιατροφή κατέχει για να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Δυστυχώς ο τουρισμός, τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα, έχει πληγεί και δεν ξέρουμε πότε θα ανακάμψει καθότι στηρίζεται στις αποφάσεις που θα πάρουν τα ξένα κράτη για την διακίνηση των πολιτών τους καθώς και το αίσθημα φοβίας που κυριαρχεί. Ἀρα τι απομένει; Να στραφούμε στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την μεταποίηση. Γιατί ο κόσμος μπορεί να σταματήσει να ταξιδεύει, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να τρώει… Επομένως τι χρειάζεται; Στήριξη των εισοδημάτων για να υπάρξει καταναλωτική ζήτηση. Αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα. Αλλαγή στρατηγικής των ιθυνόντων.