Την επέτειο των δεκαπέντε χρόνων διοργάνωσής του γιορτάζει φέτος το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος των Πολιτισμών» που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Sheraton» και θα έχει ως κεντρικό θέμα: «Πολυπολικότητα και Διάλογος στην Περιφερειακή και Παγκόσμια Ανάπτυξη: Καθώς φανταζόμαστε το πιθανό μέλλον».

Όπως αναφέρεται στο γενικό κείμενο του Ινστιτούτου Ερευνών για τη φετινή θεματική: Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλαπλές παγκόσμιες προκλήσεις: Πόλεμοι συνεχίζονται, διαμάχες κλιμακώνονται σε σύγκρουση, η τρομοκρατία απειλεί την ασφάλειά μας, και οι αντίλαλοι του ψυχρού πολέμου υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να εργαστούμε μαζί. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν στον αυξανόμενο αριθμό των μετακινούμενων ατόμων σε όλο τον κόσμο, που ήδη έχει φθάσει σε οριακό επίπεδο. Οι χώρες υποδοχής και οι περιφέρειες βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση και πολλοί επίσης παλεύουν να ξεφύγουν από τις δικές τους οικονομικές κρίσεις.

Η διεθνής κοινότητα μοιάζει ανίκανη να βρει επαρκείς απαντήσεις σ’ αυτές τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις. Νέες κρίσεις, συγκρούσεις και απειλές θα συνεχίσουν να αναδύονται. Ένας γνήσιος διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς είναι ζωτικός για ν’ ανακουφίσει αυτές τις συγκρούσεις και τις εντάσεις που εκδηλώνονται.

Το Φόρουμ της Ρόδου του 2017 θα παρέχει μία πλατφόρμα για διακεκριμένους ανθρώπους των επιχειρήσεων, διαμορφωτές πολιτικής και μελετητές για να εμπλακούν σε ένα ευρύ ντιμπέιτ σε αυτά και σε σχετικά θέματα.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ θα προτείνουν και θα συζητήσουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ένα θέμα-κλειδί θα είναι πως θα ενσωματώσουμε θεμελιώδεις αρχές όπως αλληλεγγύη, ισότητα και συμπόνια στις διαπολιτισμικές σχέσεις με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Σημειώνεται ότι, αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, το Φόρουμ της Ρόδου, που διεξάγεται από το 2002, συγκεντρώνει περίπου 300 με 600 συμμετέχοντες κάθε χρόνια από περισσότερες από 70 χώρες. Φέτος, ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να μιλήσουν είναι, εκτός ενός εκ των ιδρυτών του Φόρουμ, του γνωστού σε όλους κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, βεβαίως ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αλλά και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, όπως και η Ευρωβουλευτής κα Εύα Καϊλή.

Επίσης, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Κατάρ, την Αργεντινή, τη Νιγηρία κ.α