Ως γηρασμένο χαρακτηρίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, πρώην διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ και πρόεδρος-CEO της Tourism Generis. Ο κ. Δρακόπουλος ήταν ομιλητής στη συνάντηση με θέμα «Τουρισμός και αειφόρο επιχειρείν στο Αιγαίο» που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Ρόδος Παλάς» στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CEST 2017) που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου με 500 περίπου συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο.
Ο κ. Δρακόπουλος ανέπτυξε εισήγηση για την αξιολόγηση της πορείας της τουριστικής οικονομίας και την ενσωμάτωση των δεικτών αειφορίας και τόνισε ότι απαιτούνται επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος οι οποίες προφανώς θα λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση της αειφορίας.
Σε δηλώσεις τουο κ. Δρακόπουλος ανέφερε: «Η Ενσωμάτωση των δεικτών αειφορίας σε ένα ευρύτερο σύστημα αξιολόγησης της πορείας της τουριστικής οικονομίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για τον Τουρισμό. Μέχρι σήμερα αξιολογούμε με πανηγυρικό τρόπο τις αφίξεις, μετράμε μόνο κεφάλια και τα έσοδα, ενώ αφήνουμε άλλους παράγοντες ανέγγιχτους. Αναφέρομαι στους πολλαπλασιαστές εισοδήματος και απασχόλησης, στην ενεργοποίηση της υπόλοιπης οικονομίας και προφανώς στη δομή της διοίκησης του Τουρισμού σε κρατικό επίπεδο. Πρέπει να πω ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής η συγκυρία, να έχουμε τη μακροβιότερη υπουργό όλων των εποχών.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο τουριστικός τομέας βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης και είναι περίεργο που δεν μιλά κανείς γι’ αυτό. Το ζήτημα είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός γερνάει και σε λίγο οι ανταγωνιστές μας θα έχουν κάτι πιο φρέσκο και πιο μοντέρνο από εμάς. Εάν η τουριστική οικονομία πηγαίνει καλά, γιατί να μη γίνονται επενδύσεις; Κάτι φταίει προφανώς. Βέβαια αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πάσχει από την υψηλή φορολογία. Κανείς δεν θα έρθει να κάνει επενδύσεις όταν η φορολογική πολιτική είναι απρόβλεπτη ή απωθητική, όταν γίνεται προβλέψιμη. Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις πρέπει να συναξιολογούνται για να αποφασίσουμε εάν ο τουρισμός πάει καλά η όχι.
Και επειδή οι τουριστικές επενδύσεις δεν γίνονται για ένα μόνο καλοκαίρι, δεν μπορείς να μην συνεκτιμάς κάποιους δείκτες αειφορίας, που θα καθορίσουν τελικά πόσο ανταγωνιστικός είσαι ως προορισμός. Η Ρόδος τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζει τον πληθυσμό της. Πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό, ηλεκτρικό, να γίνεται η διαχείριση αποβλήτων. Όλα αυτά καθορίζουν το επίπεδο ανταγωνισιτκότητας».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνος Κόνσολα ο οποίος είπε: «Η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό συνδέεται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις νησιωτικές περιοχές, όπου το μεγάλο ζητούμενο είναι η περιβαλλοντική ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό που για την ημερίδα αυτή ενώνονται δυνάμεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού η θεματολογία έχει έντονο και κυρίαρχο χαρακτήρα.
Πρέπει να αναζητηθεί με σύγχρονους ορθολογικούς όρους μία νέα βιώσιμη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει υποδομές, ανάδειξη διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων. Πρέπει να ενθαρρύνονται υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον υπηρετεί την ιδέα της αειφορίας στο επιχειρείν. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος είναι ένας ουσιαστικός συνομιλητής με τη Νέα Δημοκρατία που αυτή τη στιγμή καταρτίζει το πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα βιώσιμο, ρεαλιστικό που δίνει βαρύτητα στην αειφορία».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος παραβρέθηκε επίσης στην εκδήλωση, είπε ότι οφείλουμε στις επόμενες γενιές να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.
«Συγχαίρω την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου αυτού. Πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας πώς θα συμπορεύονται το περιβάλλον, η κοινωνία και η οικονομία μαζί με τον πολιτισμό. Το περιβάλλον που κληρονομήσαμε και ο πολιτισμός μας αναγκάζει να τα διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ανέφερε ότι ο τουρισμός διαδραματίζει πάντα μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Θα πρέπει και το κράτος να δείξει τη δέουσα σημασία στον τουρισμό.
«Η Ρόδος πρωταγωνιστεί και στο συνεδριακό τουρισμό και αυτό αποτελεί καρπό επενδύσεων και συστηματικής δουλειάς, καθώς έγκαιρα διαγνώσαμε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις το νησί μας για να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνών οργανισμών και φορέων που επιθυμούν να συνδυάσουν τα συνέδρια με την ξεκούραση και αναψυχή των μελών τους. Αυτή τη στρατηγική επιλογή μας την εισπράττουμε ως δικαίωση όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας φιλοξενήσει κορυφαίες διοργανώσεις. Τα αναφέρω όλα αυτά για να επισημάνω τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός συνέχισε να αιμοδοτεί την ελληνική οικονομία, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, τζίρους, δημόσια έσοδα… Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε πώς θα στηριχθεί ο ίδιος ο τουρισμός για να συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό το πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά έντονου ανταγωνισμού.
Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι πάντα δίπλα στον κλάδο μας, για την πρωτοβουλία αυτή. Να δίνουμε συνεχώς προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, δεν είναι απλά μία ορθολογική οικονομική επιλογή, αλλά μία εθνική επιταγή», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Πηγή : www.dimokratiki.gr