Σχετικά με την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις το 2022, τις προοπτικές που διανοίγονται για το 2023, για την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, για τους φόβους που αντιμετωπίζουν απέναντι στη διεθνή οικονομική συγκυρία καθώς και για τις ελλείψεις προσωπικού, μιλά μεταξύ άλλων στην οικονομική εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, στον Alpha 989, ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ.

«Η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία να κατανοήσουμε σε βάθος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Το 2022 φάνηκε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος στον απόηχο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων οι οποίες έφεραν στη πλειοψηφία των επιχειρήσεων τεράστια ανησυχία. Είδαμε λοιπόν τον επιχειρηματικό μοχλό να καλείται να αντιμετωπίσει μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση της δυσμενούς συγκυρίας αλλά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ.

Ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε επίσης «ότι πλέον βλέπουμε ότι υπάρχει σαφή σημάδια βελτίωσης με την μεγαλύτερη επιδίωξη από μέρους των επιχειρήσεων να είναι η ανάπτυξη, ειδικά για την χρονιά που ήδη διανύουμε. Βεβαίως οι περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε ένα διαφορετικό μοντέλο με την τεχνολογία και τον πράσινο μετασχηματισμό να αποτελούν τα κύρια και βασικά προϊόντα τους».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Γιώργος Ξηρογιάννης επεσήμανε επίσης «ότι αυτή η στροφή σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης από μέρους του επιχειρηματικού γίγνεσθαι σχετίζεται και άμεσα με τους φόβους και τις ανασφάλειες που προκύπτουν λόγω των διεθνών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που μεταβάλλουν κάθε τόσο την κατάσταση».

«Από τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ, επίσης, προκύπτει ότι το 60-70% των επιχειρήσεων αξιοποιούν τους ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους ενώ το 30% αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας. Και στις δύο όμως περιπτώσεις η επόμενη μέρα είναι αυτή που απασχολεί για την βιωσιμότητα και την συνέχεια τους στο οικονομικό στερέωμα», ανέφερε ο κ. Ξηρογιάννης.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, δήλωσε «πως η ψηφιοποίηση του κράτους, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ σε ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με παλιότερα καθώς και η φορολογική διοίκηση, αποτελούν τρία βασικά εργαλεία για όλες τις επιχειρήσεις. Επίσης από τα τελευταία στοιχεία της έρευνας έγινε σαφές ότι ελλείψεις προσωπικού στις επιχειρήσεις παρατηρούνται στο τεχνικό προσωπικό, στο διοικητικό προσωπικό και στο προσωπικό που σχετίζεται με τις τεχνολογίες αιχμής».

Ακούστε την συνέντευξη στον Alpha 989 εδώ