της Σοφίας Γκιαούρη

Για τη φετινή σεζόν και την πορεία της, για τα είδη τουρισμού που αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο κ. Γιώργος Παππάς, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Υγείας Β. Τζουμέρκων.

 

Πώς κινείται μέχρι στιγμής ο τουρισμός της περιοχής; Τι περιμένετε μέχρι τέλος σεζόν;

Η περιοχή των Τζουμέρκων – Κατσανοχωρίων είναι ένας σταθερά αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός, χωρίς να διαθέτει υπερπληθώρα καταλυμάτων. Οι πληρότητες είναι σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό, αν και σίγουρα θα ήταν ακόμη καλύτερη η εικόνα αν δεν υπήρχε ανάσχεση των επισκεπτών από το Ισραήλ, λόγω των γεγονότων στην περιοχή. Ελπίζουμε να διατηρήσουμε την καλή εικόνα και τους επόμενους μήνες, αν και μας προβληματίζει το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα για αναψυχή λόγω της ακρίβειας.

 

Οι πηγές προέλευσης των τουριστών που σας επισκέπτονται; Σε ποιες αγορές βασίζεστε;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό Ισραηλινών, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητες σε αυτή. Ελπίζουμε σύντομα η εξέλιξη των γεγονότων να είναι τέτοια, που να τους ξαναδούμε μαζικά στην περιοχή μας.

Ως επί το πλείστον την περιοχή επισκέπτονται Έλληνες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε και αρκετούς επισκέπτες από χώρες της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης, κάτι στο οποίο βοήθησαν και οι δράσεις εξωστρέφειας με συμμετοχές σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, είτε ως Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είτε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το προφίλ των επισκεπτών είναι μεμονωμένοι τουρίστες, κατά κύριο λόγο οικογένειες με παιδιά αλλά και ζευγάρια, λάτρεις της φύσης που αγαπούν ιδιαίτερα το πράσινο, το χαλαρό περπάτημα στα δάση και το παιχνίδι με τα κρύα τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από παντού.

 

Ποιο είδος τουρισμού γνωρίζει ανάπτυξη στην περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων;

Το δυνατό μας χαρτί και ο λόγος που πολλοί επισκέπτες μας επιλέγουν, είναι, πέρα από τα μνημεία και τα φυσικά κάλλη, που κάθε γωνιά της Ελλάδας διαθέτει σε αφθονία, οι δραστηριότητες στη φύση. Δηλαδή ο τουρισμός περιπέτειας. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για αμέτρητες δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορίες σε μονοπάτια ασύγκριτης ομορφιάς, αναρρίχηση, ορειβασία, ιππασία, ποδηλασία, rafting, σε μερικά από τα ομορφότερα ποτάμια, παρθένα καταπράσινα δάση, χαράδρες, επιβλητικά φαράγγια και ατελείωτες σπάνιες ομορφιές. Δεν πρέπει κανείς να φύγει από την περιοχή, αν δεν κάνει ράφτινγκ στον Άραχθο και αν δεν περπατήσει σε κάποιο από τα πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία με ειδικές σημάνσεις.

 

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε ως προορισμός και ποιες δράσεις πραγματοποιείται για την αντιμετώπισή τους;

Τα προβλήματα είναι λίγο – πολύ αυτά που αντιμετωπίσουν και άλλοι ορεινοί προορισμοί σε περιοχές της Ηπείρου και της Βόρειας Ελλάδας. Το υψηλό ενεργειακό κόστος απασχολεί έντονα τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν και δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού. Ειδικά η περιοχή μας έχει και μια δυσκολία ως προς την πρόσβαση, λόγω του δύσκολου ανάγλυφου, ωστόσο έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια με τη σύνδεση της περιοχής με την Ιόνια Οδό και υπάρχουν και άλλα έργα σε εξέλιξη. Ένα μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις των Ιωαννίνων με χώρες του εξωτερικού.

Ως Δήμος Βορείων Τζουμέρκων προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό του κάθε επαγγελματία και επιπλέον έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για την προώθηση του προορισμού, των οποίων τα αποτελέσματα θα βλέπουμε σταδιακά. Δημιουργήσαμε Γραφείο Τουρισμού Δήμου Β. Τζουμέρκων, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι γνωριμίας της περιοχής για δημοσιογράφους, πριν λίγους μήνες κάναμε ένα εσωτερικό fam trip για να γνωρίσουν οι επαγγελματίες της περιοχής τον προορισμό και να είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σε κάθε επισκέπτη. Επίσης, δημιουργήσαμε το mytzoumerka, μια σημαντική εφαρμογή περιήγησης και προβολής όλων των αξιοθέατων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος των Βορείων Τζουμέρκων, την οποία μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι επισκέπτες της περιοχής μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων.

 

Είναι τα Βόρεια Τζουμέρκα ένα προορισμός για όλες τις εποχές;

Αναμφίβολα ναι. Για εμάς τουριστική περίοδος είναι όλος ο χρόνος, καθώς η περιοχή μας έχει τα χαρακτηριστικά ενός προορισμού τεσσάρων εποχών, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία διακοπών σε κάθε επισκέπτη, κάθε εποχή του χρόνου.

Κυρίως οι ορεινοί προορισμοί είναι ταυτισμένοι με τη χειμερινή περίοδο, αλλά αν έρθετε καλοκαίρι στα χωριά μας, θα δείτε πολλούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που κάνουν μπάνιο στα ποτάμια, πεζοπορία στα βουνά και δροσίζονται στη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων.

Όμως αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε και να γίνει σε οργανωμένη βάση, όχι μόνο από κάθε Δήμο ή κάθε περιοχή ξεχωριστά, αλλά με τη συμβολή του ΕΟΤ.

Προτάσεις υπάρχουν: διαφημιστική καμπάνια προβολής της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ορεινών προορισμών, συμμετοχή των ορεινών προορισμών σε στοχευμένες εκθέσεις του εξωτερικού, διοργάνωση Fam Trips δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από συγκεκριμένες αγορές – στόχους, που θα αφορούν προορισμούς της ενδοχώρας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, δημιουργία κοινού branding για τους ορεινούς προορισμούς και τους προορισμούς της ενδοχώρας με τον διακριτικό τίτλο «Mainland Greece», καθώς και δρομολόγηση προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μόνο για αυτούς τους προορισμούς, με ισχύ την χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.