Τη στρατηγική σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός τομέας στην Ελλάδα, ανέδειξε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, μιλώντας στο πάνελ The Future Footprint: Technology and Innovation’s Impact του 10ου Delphi Economic Forum.

Η κυρία Παπαρίδου χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ως το βασικό εργαλείο του μέλλοντος, υπογραμμίζοντας πως ήδη «δεν υπάρχει τίποτα που να μην περιλαμβάνει αλγορίθμους AI». Τόνισε επίσης τη σημασία της κυβερνοασφάλειας, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για λύσεις που θα εξισορροπούν την πρόοδο με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.

Ραγδαία ανάπτυξη στον κλάδο ΤΠΕ – Πρώτη η υγεία στις τεχνολογικές εφαρμογές

Αναφερόμενη στα δεδομένα του ΣΕΠΕ και τη μελέτη του Συνδέσμου σε συνεργασία με τη Deloitte, η κυρία Παπαρίδου σημείωσε ότι ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα έχει καταγράψει 35% ανάπτυξη από το 2022 και 80% από το 2019. Οι βασικοί τομείς εφαρμογής είναι η υγεία, η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ενώ οι τεχνολογίες αιχμής είναι η AI και η κυβερνοασφάλεια.

Η ανάγκη στρατηγικής εξωστρέφειας

Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία:

«Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά. Για να αναπτυχθούμε ουσιαστικά, πρέπει να στραφούμε προς το εξωτερικό. Ο ψηφιακός κλάδος μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα, αρκεί να υπάρξει στρατηγική και στήριξη των επιχειρήσεων».

Η Ευρώπη παράγει νομοθεσία, η Αμερική τεχνολογία

Επισημαίνοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής αφύπνισης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη παράγει νομοθεσία, ενώ η Αμερική και η Κίνα παράγουν τεχνολογία». Τόνισε ότι η γραφειοκρατία και η υπερρύθμιση αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από το να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, στρέφοντάς τις στις ΗΠΑ.

Χαμένες ευκαιρίες: Οι ψηφιακοί νομάδες και η Ελλάδα

Σημείωσε την έλλειψη στρατηγικής προσέγγισης της Ελλάδας ως προορισμού για ψηφιακούς νομάδες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το καθεστώς της Digital Nomad Visa ουσιαστικά αποκλείει τη δυνατότητα συνεισφοράς τους στην ελληνική οικονομία, αφού τους απαγορεύει να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα εντός Ελλάδας.

Αισιόδοξο μήνυμα: Έχουμε ταλέντο και προοπτική

Κλείνοντας, η κυρία Παπαρίδου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, αναφέροντας ότι η χώρα έχει καλύψει τις απώλειες της οικονομικής κρίσης και ο κλάδος προχωρά δυναμικά:

«Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και προοπτικές. Αντί να αναλωνόμαστε σε περιοριστικές πολιτικές, πρέπει να επενδύσουμε στρατηγικά στην καινοτομία, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και να προσελκύσουμε νέα ταλέντα. Ο μέσος μισθός στον κλάδο μας ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο και οι ευκαιρίες είναι πολλές».