«Απαιτούνται ακέραιες πολιτικές επιλογές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας προκειμένου να βγει από το τέλμα που βρίσκεται» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και το δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη.
«Από το 2012 είχα έτοιμη την πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες θα υιοθετούσαν το μοντέλο των Γερμανικών ταμιευτηρίων Sparkassen, χωρίς να υπόκεινται στον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων», συνέχισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «κύρια αποστολή τους θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα και παροχή μικροεγγυήσεων».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη αρχίσει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, να συγκροτεί το φάκελο για την αδειοδότηση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και διευκρίνισε ότι η τράπεζα αυτή δεν θα είναι συνεταιριστική, καθώς «το μοντέλο αυτό, ενώ για άλλες χώρες είναι επιτυχημένο, στην χώρα μας έχει αποτύχει πλήρως, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις περιφερειακές οικονομίες με τα ελλείμματα που δημιούργησαν».
Το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπει διαχωρισμό του διοικητικού συμβουλίου και της επιχειρησιακής λειτουργίας της τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίζει τη στρατηγική και θα ασκεί την εποπτεία, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία της τράπεζας.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, «ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ τη υλοποίησης του προγράμματός μας και μάλιστα τηρεί με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα που έχει ο ίδιος θέσει».
Πλέον έχει αποφασιστεί το μοντέλο αυτό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με οδηγό την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.