Η Βενετία θα χτίσει ένα γυάλινο τοίχο 1,2 μέτρων για να προστατεύσει την ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου από μελλοντικές πλημμύρες. Ο γυάλινος τοίχος είναι άλλη μία γραμμή άμυνας για τον καθεδρικό ναό, καθώς η Βενετία διερευνά άλλους τρόπους προστασίας των μνημείων από τις αυξανόμενες πλημμύρες και την βύθιση της πόλης.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από αξιωματούχους της πόλης. Στόχος είναι να προστατεύσει την εκκλησία από τη διάβρωση. Τον περασμένο Νοέμβριο οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές στον καθεδρικό ναό κατά 5,5 εκατομμύρια δολάρια.
Οι περισσότερες ζημιές στον Άγιο Μάρκο είναι αόρατες για τους επισκέπτες, αλλά το θαλασσινό νερό που έφερε στο ναό η πλημμύρα τρώει τα μάρμαρα και τα μωσαϊκά της εκκλησίας.

Οι τοίχοι από γυαλί θα τοποθετηθούν στη θέση των σημερινών σιδερένιων κιγκλιδωμάτων της βασιλικής. Και μόλις βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση, το γυαλί θα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί.
Η πλατεία του Αγίου Μάρκου μπροστά από τη βασιλική είναι ένα από τα χαμηλότερα σημεία της πόλης και είναι επιρρεπής σε πλημμύρες.
Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από την αρχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας και από τις επιτροπές δημοσίων έργων.