Μετά από 4 επιτυχημένες εκθέσεις, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται εκ νέου με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διοργανώνοντας την έκθεση «Γυναίκες των Κυκλάδων μέσα στον χρόνο».
Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 7 Oκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πτυχές της ιστορίας των Κυκλάδων, όπως αυτές τεκμηριώνονται μέσα από τα γυναικεία μαρμάρινα ειδώλια που δημιούργησαν οι νησιωτικές κοινωνίες της τρίτης χιλιετίας π.Χ.
Τα κυκλαδικά ειδώλια της παγκοσμίως γνωστής συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, παρουσιάζουν μια κοινωνία που λάτρευε τις γυναίκες: μικρότερες και μεγαλύτερες αρχαιότητες που αναπαριστούν τη γυναικεία μορφή είτε ως μητέρα, είτε ως θεά, είτε ως προσφορά, είτε ακόμη ως τελετουργικό αντικείμενο απροσδιόριστης φύσης.
Στο λευκό μάρμαρο των ειδωλίων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200-2000 π.Χ.) σμιλεύονται γυναικείες μορφές που γεννούν «ζωή». Γυναίκες με έντονα τα χαρακτηριστικά του φύλου τους και ελαφρά φουσκωμένες κοιλιές ή με εγχάρακτες γραμμές πάνω από την ήβη τους για να δηλώσουν την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, πολλοί καλλιτέχνες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην τέχνη των προϊστορικών Κυκλάδων.
Μεταξύ αυτών, ο Constantin Brancusi, o Amedeo Modigliani, o Alexander Archipenko, ο Henry Moore, o Alberto Giacometti και η Barbara Hepworth αναζήτησαν τις απαρχές της ανθρώπινης δημιουργίας σε αρχέγονες φόρμες και γοητεύθηκαν από την απλότητα των πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων, επηρεάζοντας βαθύτατα το έργο τους.
Η γυναικεία μορφή που απεικονίσθηκε στα τέχνεργα των Κυκλαδιτών τεχνιτών, μεταμορφώθηκε σε θηλυκό αρχέτυπο που εκφράστηκε κι αποτυπώθηκε ζωηρά στη μοντέρνα τέχνη. Τα έργα των καλλιτεχνών του Μοντερνισμού έκαναν την τέχνη των νησιών διαχρονικό αντικείμενο θαυμασμού.
Κεντρικό έκθεμα της έκθεσης αποτελεί το αντίγραφο του μεγάλου κυκλαδικού ειδωλίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του δεύτερου μεγαλύτερου σε μέγεθος της εποχής που είναι γνωστό μέχρι τις μέρες μας.
Εικόνα μιας γυναικείας μορφής, πιθανότατα θεάς, η οποία συγκέντρωνε στην αναπαράστασή της την πεμπτουσία της τέχνης της εποχής της.
Η έκθεση συνοδεύεται από video που προβάλλει εικόνες μιας άγνωστης κοινωνίας αλλά και μιας κοινωνίας τόσο κοντινής με τη δική μας, παρουσιάζοντας αφηγήσεις γυναικών των Κυκλάδων μέχρι τις μέρες μας. Το video δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.
Η έκθεση «Γυναίκες των Κυκλάδων μέσα στον χρόνο» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αποτελεί τον προάγγελο της μεγάλης αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» που διοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025.
Η έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» θα παρουσιάσει περίπου 180 έργα, όλα δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 17ο αι. και τα οποία προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Συντελεστές της έκθεσης «Γυναίκες των Κυκλάδων μέσα στον χρόνο»:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Επιμέλεια
Καθ. Παναγιώτης Π. Ιωσήφ Eπιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (με τη συνδρομή των Μαριέττας Κυπριωτάκη και Εύης Παπαδοπούλου)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.
Επιμέλεια-Συντονισμός
Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Ειδικός Σύμβουλος Θεμάτων Τέχνης & Πολιτισμού
«Γυναίκες των Κυκλάδων μέσα στον χρόνο»
7 Οκτωβρίου 2024 έως τις 31 Μαΐου 2025
Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη και Πολιτισμός», Επίπεδο Αφίξεων / Είσοδος 1
Ελεύθερη πρόσβαση
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου και παραμένει ανοικτός καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου