Μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα ατομικά ταξίδια ενώ αποτελούν μια από τις hot τάσεις του 2018, με περίπου ένα στους τέσσερις ανθρώπους να δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν μόνοι φέτος.

Η εν λόγω τάση καθοδηγείται από τις γυναίκες, με μια έρευνα της Solitair Holidays, να υποδηλώνει ότι το 72,4% των γυναικών είναι πιθανό να ταξιδέψουν μόνες τους, σε σύγκριση με μόνο το 27,6% των ανδρών.

«Δεν προκαλεί έκπληξη η αύξηση των ατομικών ταξιδιών, καθώς εάν εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου είδους ταξιδιού, τα οποία περιλαμβάνουν: την απουσία «ταξιδιωτικών» συγκρούσεων σχετικά με τους προτιμητέους προορισμούς, τη δυνατότητα να εξερευνήσει κανείς με το δικό του ρυθμό έναν προορισμό και σαφώς τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας» αναφέρει ο Samuel Nassimov, MD της Premier Hotels & Resorts ».

O ιστότοπος, Solo Traveller,  όπου οι άνθρωποι που μοιράζονται το πάθος τους για ατομικά ταξίδια ανταλλάσσουν συμβουλές και προτάσεις- ρώτησε πρόσφατα τους αναγνώστες του γιατί περισσότερες γυναίκες ταξιδεύουν μόνες και όχι άνδρες.

Οι απαντήσεις διέφεραν από το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο περιπετειώδεις, μέχρι ότι οι γυναίκες αισθάνονται πιο άνετα να είναι μόνες τους.

Οι γυναίκες αναγνώστες ρωτήθηκαν επίσης γιατί ταξιδεύουν μόνες τους και το 46% δήλωσε την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ευκαιρία να κάνουν ό, τι θέλουν όταν θέλουν.

22% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν ήταν διατεθειμένες να περιμένουν άλλους για την πραγματοποίηση του ταξιδιού τους και 15% δήλωσαν ότι το να ταξιδέψουν μόνες τους αποτέλεσε μια πρόκληση για τον εαυτό τους χάρη στην οποία απέκτησαν προκάλεσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, τα ατομικά ταξίδια αποδεικνύεται ως δημοφιλής αναζήτηση μεταξύ των ατόμων άνω των 50 ετών, με την έρευνα της Solitair Holidays να αποκαλύπτει ότι πάνω από το 84% των ατόμων που κάνουν σόλο διακοπές είναι μεταξύ 51 και 70 ετών, ενώ μόνο το 4% είναι κάτω των 30 ετών.

Σε ό, τι αφορά στο πού θέλουν να πάνε οι σόλο ταξιδιώτες, το 53% προτιμά τα διεθνή ταξίδια, έναντι μόνο 2% που ενδιαφέρονται για εγχώρια ταξίδια.

Σύμφωνα με την online υπηρεσία κρατήσεων και διαχείρισης λογισμικού Trekksoft, ο πιο δημοφιλής προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε είναι η Ευρώπη, ακολουθούμενη από το Μεξικό, την Καραϊβική και την Αμερική.

Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική αρχίζουν να παρατηρούν μια άνοδο σε ατομικά αιτήματα που προέρχονται από την τουριστική αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο 82% των σόλο ταξιδιωτών που αναφέρει ότι τους αρέσει να εξερευνούν διαφορετικές των συνηθισμένων διαδρομές όταν ταξιδεύουν. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την επίσκεψη σε κορυφαία αξιοθέατα (71%), σε μουσεία (59%), η συναναστροφή με ντόπιους (55%) και η συνάντηση με άλλους ταξιδιώτες (51%).