anwmeritis0402Δεν αποτελεί ευρωπαϊκά αποδεκτή λύση η υποκατάσταση του Κρατικού Μονοπωλίου από Ιδιωτικό Μονοπώλιο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης κατά την ομιλία του σε ημερίδα για το θεσμικό πλαίσιο των λιμανιών, που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή Αθηνών με το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τη συνεργασία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ).

“Οι όποιοι μετασχηματισμοί στην κεφαλαιακή σύνθεση, το λειτουργικό σύστημα και την επιχειρηματικότητα των λιμένων του ελληνικού λιμενικού συστήματος, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το Ευρωπαϊκό λιμενικό μοντέλο και τις υπό διαμόρφωση παραμέτρους του. Το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της λιμενικής βιομηχανίας αποτελεί το μόνο πρότυπο, στο οποίο μπορεί να προσαρμοσθεί το υπό μεταρρύθμιση λιμενικό σύστημα της χώρα”, δήλωσε επίσης ο κ. Ανωμερίτης, προσθέτοντας ότι “κάθε αλλαγή, χωρίς να προηγηθούν μεταρρυθμίσεις, χωρίς Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων, χωρίς ενίσχυση του Ανταγωνισμού, Αναπτυξιακών Σχεδίων, Προστασίας του Περιβάλλοντος και εφαρμογής των προβλεπόμενων κοινοτικών κανόνων διαφάνειας, θα οδηγήσει σε περιπέτειες συνολικά το ελληνικό λιμενικό σύστημα.”

Στην Ημερίδα, με θέμα “το θεσμικό πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Λιμένων, ζητήματα λιμενικής πολιτικής και ενωσιακού δικαίου”, εισηγήθηκαν επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ κ. Ηρακλής Χαραλαμπίδης, ο επικεφαλής του Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Θεολογίτης, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Γεραπετρίτης Γιώργος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων κ. Αθανάσιος Πάλλης, η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Λία Αθανασίου, ο δικηγόρος κ. Νίκος Κωνσταντινίδης και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Μαστρομανώλης Εμμανουήλ.