Την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στους στόχους της κυβέρνησης για ανάπτυξη εξέφρασε ο Γιώργος Βερνίκος από το βήμα του Economist.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, με την εκμετάλλευση του θαλάσσιου τουρισμού η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο του γιώτινγκ και της ιστιοπλοΐας. Η κρουαζιέρα επιπλέον μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά, με την αντιμετώπιση θεμάτων, όπως ο ελλιμενισμός, οι πολιτικές προσέγγισης πλοίων με ξένη σημαία, η ελκυστικότητα της ελληνικής σημαίας, η ανάγκη προβολής και σταθερού δικτύου επικοινωνιών και συνολικά οι λιμενικές υποδομές.

Όσον αφορά την ακτοπλοΐα, ο κ. Βερνίκος εξέφρασε τη θέση ότι απαιτούνται σημαντικές ρυθμίσεις για να μπορέσει να διατηρηθεί η επικοινωνία με τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ τόνισε επίσης ότι η ελληνική ακτοπλοΐα κινδυνεύει άμεσα να υποβαθμιστεί, τόσο σε επίπεδο συχνότητας δρομολογίων, όσο και ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη νησιωτική πολιτική, δήλωσε ο κ. Βερνίκος, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά νησιά είναι «μαργαριτάρια», μοναδικά στον κόσμο, που χρειάζονται αντίστοιχες πολιτικές για ν’ αναδειχθούν με βάση τη μοναδική φύση και τον πολιτισμό τους.

Όσον αφορά τη ναυτιλιακή πολιτική, αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί μέσα από ένα ισχυρό εθνικό κέντρο της ποντοπόρου και ην προώθηση σειράς πολιτικών για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής υποδομής.

Επιπλέον, από το υπουργείο θα πρέπει να δοθεί βάση στα λιμάνια και τη λιμενική πολιτική, στην αλιεία και τη θαλάσσια προστασία.

Τέλος, ο κ. Βερνίκος υποστήριξε ότι άξονας για να μετατραπεί η αβεβαιότητα σε ανάπτυξη είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, το κράτος δικαίου και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απαραίτητο εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι μια φορολογική πολιτική που, με το σταθερό πλαίσιο και την αναπτυξιακή της λογική να εμπνέει εμπιστοσύνη.