Τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2016 ,που θα είναι σε ισχύ ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, ο οποίος θα ενσωματώσει τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες τόνισε σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδε σε ημερίδα του ΣΤΕΑΤ .

Ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός έχει ως στόχους:

  • τη τήρηση ενιαίων κανόνων στις διαγωνιστικές διαδικασίες συμβάσεων έργων, μελετών, τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και συμβάσεων έργων παραχώρησης, από όλους τους φορείς που εκτελούν δημόσια έργα,
  • την άμεση προετοιμασία λειτουργίας ως Κεντρική Αρχή Αγορών (ΚΑΑ) για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων έργων, μελετών, τεχνικών υπηρεσιών και
  • την υποστήριξη και εποπτεία της διεξαγωγής διαγωνισμών ανάθεσης συμβάσεων έργων, μελετών, τεχνικών υπηρεσιών και συμβάσεων έργων παραχώρησης, με χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος διεξαγωγής δημοσίων συμβάσεων ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), το οποίο θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Υποδομών όσον αφορά τα έργα/μελέτες.

Παράλληλα με το νέο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, προωθείται νομοθετικά από το Υπουργείο και η σύσταση/ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Συστημάτων Κεντρικού Ελέγχου κατά τη διαδικασία παραγωγής δημοσίων αλλά και ιδιωτικών έργων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες αδυναμίες, παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος ανάπτυξης των ιδιωτικών και δημοσίων έργων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας έργων και υπηρεσιών, την έλλειψη διαφάνειας ως προς την παραγωγή και εκτέλεσή τους, την αλόγιστη κατασπατάληση δημόσιων πόρων, την άσκοπη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις διαδικασιών, την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και διαφυγή ασφαλιστικών εισφορών.

Ιδιαίτερα ,ο κ. Δέδε αναφέρθηκε σε δύο από αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα:

1. Σύστημα Κόστους και Παρατηρητήριο Τιμών και Τεχνικών Προδιαγραφών, το οποίο αφορά στην αποτύπωση, συλλογή, τήρηση και διάθεση με ενιαίο τρόπο των τεχνικών χαρακτηριστικών και των τιμών των δομικών υλικών, των μηχανημάτων έργων και του εργατικού κόστους τεχνικών εργασιών.

Στόχος του συστήματος είναι η άρση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται σήμερα στην τιμολόγηση των δομικών υλικών και των τεχνικών εργασιών.

Η Πολιτεία αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο στατιστικής παρακολούθησης της διακύμανσης των τιμών, στο οποίο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα, με ευκολία στη χρήση και ακρίβεια, να εξετάσει με κριτήρια ποιότητας, τιμής και γεωγραφικού προσδιορισμού όλες τις εναλλακτικές επιλογές προϊόντων, μηχανημάτων και εργασιών.

Επιπρόσθετα, με την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής σύνταξης προϋπολογισμού για όλα τα έργα αποκλειστικά με βάση τις τιμές που καταγράφονται στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, διασφαλίζεται η διαφανής και έγκυρη κοστολόγηση των δημοσίων και ιδιωτικών έργων με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύνταξης Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (Σ.Ε.Τ.Ε.Π) ανά κατηγορία εργασιών για τη διαδικτυακή υποστήριξη του προγραμματισμού, σχεδιασμού, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των τεχνικών έργων όπως και Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών, το οποίο τροφοδοτείται με παρατηρήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους με τα τεχνικά έργα, φορείς και ιδιώτες.

Για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την έλλειψη πρόβλεψης ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης των υποχρεωτικής εφαρμογής Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) σήμερα στην Γενική Γραμματεία Υποδομών προχωρoύν στην άμεση βελτίωση/αναμόρφωση περίπου 70 ΕΤΕΠ για τις οποίες υπάρχουν παρατηρήσεις και ενστάσεις.

2. Σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης και ελέγχου της δραστηριότητας όλων των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων (Μητρώα συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων), ακόμη και εκείνων για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η τήρηση μητρώων, όπως τεχνίτες, τεχνικοί σύμβουλοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α., στη βάση του οποίου αξιολογείται αντικειμενικά και βεβαιώνεται από την Πολιτεία έγκυρα η τεχνική ικανότητα και η καταλληλότητά τους.
Στόχος του συστήματος είναι:

  • η αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και της ανάμειξης στη διαδικασία παραγωγής τεχνικών έργων προσώπων μη ειδικευμένων και ακατάλληλων,
  • η εξάλειψη άσκοπων και χρονοβόρων διαδικασιών λειτουργίας των υφιστάμενων υπηρεσιών για τα μητρώα,
  • η αντιμετώπιση του φαινομένου ψευδούς στελέχωσης τεχνικών εταιριών από μηχανικούς και
  • η διακρίβωση της πραγματικής απασχόλησης κάθε μηχανικού σε κάθε έργο, με στόχο τη δίκαιη και λειτουργική κατανομή αντικειμένου μεταξύ των μηχανικών και τη διάχυση των δημοσίων έργων και μελετών σε περισσότερες εταιρείες.

Ακόμη τόνισε πως οι στρατηγικές προτεραιότητες εξειδικεύονται ως εξής:

  • Ολοκληρώνεται μέσα στο 2015 η επαναδιαπραγμάτευση των Έργων Παραχώρησης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των έργων προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
  • Διευρύνεται το Οδικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή του, με πρώτο έργο αιχμής προς την κατεύθυνση αυτή τη δημοπράτηση του οδικού έργου Πάτρα-Πύργος, συνολικού μήκους 75 χλμ, εξασφαλίζοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαιτούμενα κονδύλια. Με το έργο αυτό καθιερώνεται ένα νέο πλαίσιο παραγωγής έργων με τμηματικές εργολαβίες, προς ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας και όφελος του παραγωγικού ιστού και των τοπικών κοινωνιών.
  • Επανεκκινούνται και ολοκληρώνονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, τα οποία είναι στάσιμα ή λιμνάζουν επί μία δεκαετία. Ξεκινάμε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό τη μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα.
  • Προωθούνται έργα που εκφράζουν την λογική των «νέου τύπου» Συμβάσεων Παραχώρησης όπου ο ρόλος του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών θα έχει αυξημένη βαρύτητα όπως για παράδειγμα:
  • Η προώθηση διεθνούς διαγωνισμού του αεροδρομίου στο Καστέλι και των αναγκαίων οδικών προσβάσεων.
  • Η κατασκευή του έργου Υποθαλάσσιας Ζεύξης της Σαλαμίνας που περιλαμβάνει το οδικό έργο από Λεωφόρο Σχιστού μέχρι Πέραμα, την υποθαλάσσια ζεύξη και περιορισμένο τμήμα οδοποιίας στο νησί.
  • Εισάγεται νέα φιλοσοφία στον σχεδιασμό των Μέσων Σταθερής Τροχιάς Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ένταξη στο «Πακέτο Γιούνκερ» και στόχο να εξυπηρετηθούν πυκνοκατοικημένες και μη προνομιούχες περιοχές όπως :
  1. η επέκταση της γραμμής 4, Τμήμα Α
  2. η υπογειοποίηση της Γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) στο τμήμα Ν. Φάληρο – Πειραιάς
  3. η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη
  4. η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Εύοσμο/Κορδελιό
  • Ολοκληρώνεται η ένταξη νέων έργων στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, κατόπιν ιεράρχησης και αξιολόγησης της σκοπιμότητας και της ωριμότητάς τους. Απώτερος στόχος είναι, στο τέλος του πέμπτου πλέον χρηματοδοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος, η χώρα να έχει ένα λειτουργικό διασυνδεδεμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών που θα την καταστήσει ανταγωνιστική, παρέχοντας βελτιωμένες υποδομές τόσο από την πλευρά του κόστους όσο και της ασφάλειας και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξή της.