stournaras1206Την ιδιαίτερη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 12ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ “Τουρισμός και Ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο τουρισμός παράγει το 16% του ΑΕΠ, ενώ τα καθαρά έσοδα καλύπτουν τo 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι φέτος οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε τη συμβολή του τουριστικού τομέα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει μέχρι το 2021 300.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός και η αναψυχή στην Ελλάδα οφείλουν να εκσυγχρονίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και να το εμπλουτίσουν με τις νέες επιταγές της τουριστικής ζήτησης.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι βασική προτεραιότητά του υπουργείου αποτελεί η επεξεργασία ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα, η οριοθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε μια δεκαετία από σήμερα και η βέλτιστη συνδρομή του κράτους στην πορεία αυτή.

Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης προέβη, όπως τόνισε, στην ανάθεση σχετικών μελετών, οι οποίες αναμένονται να προσδιορίσουν τους τομείς και τους κλάδους -μεταξύ των οποίων, εξέχουσα θέση έχει ο τουρισμός- που μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, την επόμενη περίοδο.