Την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού «Say cheese! Balkan cheese», χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής.
Αφού συνεχάρη την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και τον Γενικό Διευθυντή κ. Μαρίνη Μπερέτσο για την πρωτοβουλία, προσέγγισε το θέμα σε όλα τα επίπεδα:
«Επιχειρηματικά το τυρί συμπαρασύρει πολλά επαγγέλματα. Είναι ένα προϊόν που πωλείται σε μεγάλες ποσότητες και σηκώνει τεράστιους τζίρους αλλά διακυβεύονται τεράστιες επισφάλειες για τον τυροκόμο» τονίζει.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δίνονται με τη νέα ΚΑΠ που «τροφοδοτεί» με ρευστότητα και επιδοτεί συνεταιριστικά σχήματα – clusters.
Φέρνοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, πρότεινε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο στην Αρκαδία, όπως συνεταιριστικό τυροκομείο και συνεταιριστικό οινοποιείο.
Ο κ. Γιάννης Τρουππής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημιουργία ενός αγροβιομηχανικού πάρκου: «Η μεμονωμένη επιχειρηματικότητα αρχίζει και χάνει το έδαφος της, πρέπει να δούμε εκτάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε «λιβάδια», όπως είναι η Μεγαλόπολη εν όψει της απολιγνιτοποίησης» σημειώνει.
Με την ελληνική παραγωγή και τον τουρισμό να αποτελούν τα σημαντικότερα συγκριτικά
πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι τα τυροκομεία πρέπει να ενταχθούν άμεσα, βάσει της νέα ΚΥΑ για επισκέψιμα τυροκομεία, στον γαστρονομικό τουριστικό χάρτη της Ελλάδος: «Ο επισκέπτης να βλέπει τον άνθρωπο πίσω από την ετικέτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.