Νέες επενδύσεις και ανάπτυξη στον ελληνικό τουρισμό θα επιφέρει η υιοθέτηση του νέου τουριστικού μοντέλου, στο οποίο έχουν συμφωνήσει Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ.Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ «Χαρτογραφώντας το μέλλον». Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στους ακόλουθους πέντε άξονες, οι οποίοι, όπως τόνισε ο κ.Τσακίρης, είναι «σχετικά ανεκμετάλλευτοι»:

1.Διαμόρφωση ενός τουριστικού πακέτου για ολόκληρο το χρόνο, που θα διαφοροποιείται από το σημερινό που δημιουργεί μια υπερ-συγκέντρωση τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Το μεσογειακό κλίμα και η τοποθεσία της χώρας μας, ανέφερε, επιτρέπουν αυτή τη διαφοροποίηση.

2. Εμπλουτισμός του βασικού τουριστικού προϊόντος, του ήλιου και της θάλασσας, με μορφές τουρισμού, που δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαιτέρως στη χώρα μας, όπως είναι ο ιατρικός, ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός, το γκολφ, η τουριστική κατοικία, τα θεματικά πάρκα, το γιότινγκ, κ.ά.

3. Μείωση της εξάρτησης από μόνο δυο αγορές, της Αγγλίας και της Γερμανίας, με το άνοιγμα νέων αγορών με προοπτική.

4. Βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής.

«Στοχεύουμε σε πιο ισόρροπο μείγμα και ως προς το μέγεθος, που θα επιτρέπει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας για την επιχείρηση και συγχρόνως βελτιώσεις και ως προς την ποιότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

5. Ανάδειξη του τουρισμού πόλης (City-Break), εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των επιλεγμένων πόλεων με μόνιμες δραστηριότητες και εκθέματα αλλά και περιοδικές εκθέσεις και φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα. Στο σημείο αυτό ο κ.Τσακίρης ανέφερε ως ενδεικτικό δείγμα του ελλειπούς μάρκετινγκ το γεγονός ότι η θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη χώρα μας δεν έχει καν «αγγίξει» την Αθήνα, μολονότι η πρωτεύουσα και η ευρύτερη περιφέρεια προσφέρουν όλα όσα αναζητά ο Ρώσος (και όχι μόνο) τουρίστας.

Πέραν των δράσεων σε αυτές τις 5 κατευθύνσεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, απαιτείται περαιτέρω βελτίωση:

των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας, είτε πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους είτε για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια,

της ευκολίας πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία,

των διευκολύνσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων, απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, θεσπίζοντας παράλληλα κίνητρα που θα είναι προσαρμοσμένα στους 5 προαναφερόμενους άξονες.

Σχετικά με το ρωσικό τουρισμό, ο κ.Τσακίρης επισήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τη Rosstat (Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία), οι αναχωρήσεις έφτασαν τα 19,8 εκ. με 6,47εκ. από αυτές να είναι για τουρισμό. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη και η συνεπακόλουθη επιθυμία για ταξίδια και διακοπές αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περαιτέρω. Επομένως, είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, δεν προξενεί έκπληξη σε κανένα ότι τώρα όλοι στρέφονται στη Ρωσία και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές. Ο κ.Τσακίρης κάλεσε τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ, τους Ελληνες επιχειρηματίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διαμορφώσουν σχέσεις φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης, ώστε «η υπόσχεση, η προσδοκία και η πραγματική εμπειρία του πελάτη να μην αποκλίνουν».

Γιάννης Παπαδόπουλος