tsakiris812Σε μεγάλο πρόβλημα της ξενοδοχίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναδειχθεί η ενοικίαση παράνομων καταλυμάτων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή το άνοιγμα των εργασιών της 67ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC.  

Στην Ελλάδα τουλάχιστον το 7-10% (500 εκατ. έως 1 δισ.) των συνολικών τουριστικών εσόδων πέρυσι εξέφυγαν της πραγματικής οικονομίας, δήλωσε ο κ. Τσακίρης εκτιμώντας ότι φέτος το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο, ξεπερνώντας το 1 δισ. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και γενικότερα οι Κυκλάδες και η Κρήτη, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο διψήφεων αυξήσεων στις αφίξεις και μονοψήφιων στα έσοδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, οι παράνομες κατοικίες είναι περισσότερες από 40.000-50.000, ωστόσο ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος είναι η πρόσφατη ρύθμιση στο τουριστικό νομοσχέδιο, μέσα από την οποία προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ για κάθε πολίτη που ενοικιάζει παράνομα για ιδιωτική χρήση το κατάλυμά του.  Επιπλέον, στη σωστή κατεύθυνση είναι και ο νέος νόμος για τις βίλες, οι οποίες πλέον μπορούν να ενοικιάζονται και να φορολογούνται νόμιμα. Τα παράνομα αυτά καταλύματα ενοικιάζονται, επισήμανε ο κ. Τσακίρης μέσα από μεγάλες διαδικτυακές μηχανές κρατήσεων, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία εκκρεμούν δίκες. Πλέον το 70% των κρατήσεων παγκοσμίως παράγεται ηλεκτρονικά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ και επομένως πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Αναφερόμενος στα πνευματικά δικαιώματα που διεκδικούνται για τις συσκευές τηλεοράσεων που βρίσκονται μέσα στα δωμάτια ξενοδοχείων, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι υπάρχει πλέον η τάση να αφαιρεθούν από τις τηλεοράσεις τα ελληνικά κανάλια και να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα κανάλια. Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε το θέμα “Λερναία Ύδρα” και τόνισε το παράδοξο είναι ότι οι διεκδικητές πνευματικών δικαιωμάτων ανεβάζουν τα προγράμματά τους δωρεάν στο διαδίκτυο και επομένως φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία είναι το αραξοβόλι τους για να εισπράξουν χρήματα. 

Όσον αφορά τις κρατήσεις Νοεμβρίου, ο κ. Τσακίρης δήλωσε ότι το στοίχημα θα δοθεί στους αστικούς προορισμούς, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πράγματα βελτιώνονται τηρουμένων πάντα των αναλογιών.