Με οικονομική υποστήριξη έως €6.000 για την υλοποίηση προτάσεων κατοίκων που αφορούν ήπια, μικρής κλίμακας έργα στις γειτονιές της Αθήνας, χρηματοδοτεί ο δήμος Αθηναίων της γειτονιές του.

Στόχος της δράσης «Παρεμβάσεις στην πόλη» είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με πιο όμορφες και λειτουργικές γειτονιές.

Είναι μια bottom-up («από τα κάτω προς τα πάνω») δράση που απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας και εντάσσεται στο ΠΟΛΗ², έ να πιλοτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω του “This is Athens”, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με κύρια αποστολή τη δημιουργία και ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η δεύτερη πιλοτική δράση του ΠΟΛΗ², «Κατάστημα στο κέντρο», με στόχο ναδώσει πνοή σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που έχουν πληγεί περισσότεροαπό την οικονομική κρίση.

«Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφει στονπολίτη και στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Αθηναίους να συν-διαμορφώσουν τηνταυτότητα της πόλης και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα κάνουν τη γειτονιά τους πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο βιώσιμη. Στόχος της πιλοτικής δράσης είναι να αναδείξουμεξεχασμένες γωνιές της πόλης, να αναζωογονήσουμε εγκαταλειμμένα σημεία και προπαντός, να αυξήσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου.

Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα για να ενεργοποιήσουμεόλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις για ναγίνει η πόλη πιο ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η δράση «Παρεμβάσεις στην πόλη», υιοθετεί την προσέγγιση του «αστικού βελονισμού» – ότι δηλαδή μικρές, στοχευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία της πόλης μπορούν να επιφέρουνβελτίωση σε μεγάλη κλίμακα και να έχουν πολλαπλασιαστικά, θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινώνονται Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος σε τρεις θεματικούς άξονες. Ο άξονας “Γειτονιά” θα υποστηρίξει παρεμβάσεις που κάνουν χρήση αστικού εξοπλισμού προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες, όπως:

  • Χώροι καθισμάτων και κοινωνικοποίησης
  • Κατασκευές φιλικές για παιδιά
  • Κατασκευές εξυπηρέτησης σε χώρους αναμονής (συγκοινωνιών αλλά και εισόδουςσχολείων, κέντρων υγείας, κτλ)
  • Κατασκευές που ευνοούν τη δημιουργία περισσότερων σημείων πρασίνου
  • Κατασκευές με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας

Ο άξονας “Δρόμος” θα υποστηρίξει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οικάτοικοι και επισκέπτες βιώνουν το δρόμο ως δημόσιο χώρο, όπως:

  • Φωτισμός δρόμου (εικαστικός και λειτουργικός)
  • Συστήματα σκίασης
  • Στοιχεία σήμανσης κατά μήκος των δρόμων