Της Κατερίνας Καρσιώτη

Η Βόρεια Εύβοια στη καλύτερη και πιο γιορτινή εκδοχή της. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και γιορτινά γεγονότα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με περισσότερο από 5.000 άτομα να είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το δέντρο προήλθε από τα Καρπάθια της Ρουμανίας το οποίο προσφέρθηκε ως δώρο από τον κ. κ. Dragos Gabriel Zisopol, Πρόεδρο των Ελλήνων της Ρουμανίας, υπογράφοντας με αυτό τον τρόπο τη στενή και μακρά φιλία μεταξύ των δύο περιοχών.

Υπογραμμίζεται ότι η Ιστιαία έχει αδελφοποιηθεί με το Βόλονταρ της Ρουμανίας για αυτό και παρόντες ήταν μεταξύ άλλων Ρουμάνοι πυροσβέστες οι οποίοι ήταν παρόντες στις φονικές πυρκαγιές, Ρουμάνοι εθελοντές οι οποίοι μαγείρεψαν και πρόσφεραν τα τοπικά εδέσματα στο κόσμο καθώς και μικρά παιδιά που ταξίδεψαν στη περιοχή αποκλειστικά για την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου της περιοχής.

Σε ένα προορισμό, απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με έναν τόπο γεμάτο κρυμμένα σημεία που «εγκλωβίζουν», με αυθεντικά χωριά όπου τα έθιμα που επικρατούν, εντυπωσιάζουν, με πολιτιστικά μνημεία μοναδικής σημασίας αλλά με μία γαστρονομική κουλτούρα που πραγματικά «σαγηνεύει».

Η Εύβοια, παρά την μεγάλη καταστροφή που δέχτηκε, παραμένει όρθια, συνεχίζει να ονειρεύεται, να προσφέρει την πιο ζεστή φιλοξενία και να ξεναγεί τον επισκέπτη σε ένα «ταξιδιωτικό βίωμα» με πολυπλοκότητα και κυρίως ομορφιά.

Γιατί αξίζει να φωτίζεις το αφήγημα του τόπου σου και να προσφέρεις την αναγέννηση του. Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, το οδοιπορικό στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ξετυλίχθηκε με τον πιο θεματικό τρόπο με τις εμπειρίες να διαδέχονται η μία την άλλη προσφέροντας τάση & πρόταση.

Ανακαλύπτοντας τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού μέσα σε 3 μέρες

Η επίσκεψη στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, με αφορμή την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου περιλάμβανε μία πληθώρα από δράσεις και ξεναγήσεις συνυφασμένες απόλυτα με τις τοπικές συνήθειες του τόπου.

Με την πρώτη στάση να πραγματοποιείται πριν ξεκινήσει το οδοιπορικό, στο κέντρο της περιοχής όπου υπάρχουν εξαιρετικές υποδομές φιλοξενίας όπως το ξενοδοχείο «ΛΗΤΩ» το οποίο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και μία εκπληκτική διαμονή με θέα.

Γεύμα στο παραδοσιακό εστιατόριο «Καλύβες – Μουριές»

Το γαστρονομικό αφήγημα στη περιοχή έχει μία μακρά ιστορία με γεύση κυρίως αυθεντική. Στο εστιατόριο «Καλύβες», μία πετρόχτιστη γαστρονομική κοιτίδα με παράδοση στα ντόπια κρέατα και στις τοπικές συνταγές, η μνήμη σίγουρα θα ενεργοποιηθεί και το γευστικό αποτύπωμα να είναι κάτι περισσότερο από δυνατό.

Spa στη διαχρονική και θεραπευτική λουτρόπολη της Ελλάδας

Η επίσκεψη στην Αιδηψό συνεπάγεται σίγουρα με SPA. Στο υδροθεραπευτήριο 9 QUEENS του  ιδιοκτήτη κ. Γιώργου Σκουρτανιώτη το οποίο έχει μία παράδοση περίπου 4 γενιές, η εμπειρία τελικώς προσφέρει κάτι το μοναδικό και χαλαρωτικό.

Άλλωστε η Αιδηψός αποτελεί την πιο δημοφιλή λουτρόπολη της χώρας και αποτελεί τον πιο ιστορικό σταθμό και προορισμό υδροθεραπείας.

 Ο θρησκευτικός τουρισμός βρίσκει τον «τόπο» του

Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού βρίθει από εκπληκτικές εκκλησίες και μοναστήρια. Και από ένα ολοκληρωμένο οδοιπορικό δεν θα έλειπε από την ατζέντα η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου με μία εξαιρετικά μεγάλη ιστορία.

Έτος ιδρύσεως του μοναστηριού αναφέρεται επίσημα το 1670 όμως κατά την τοπική παράδοση το μοναστήρι και η παρουσία μοναχών λέγεται πως υφίσταται από τον 13ο αιώνα.

Περιήγηση “αδρεναλίνης” στο βουνό με 4×4

H περιοχή διαθέτει μοναδικού φυσικού κάλλους ορεινά σημεία τα οποία ενδείκνυνται για μία πληθώρα από θεματικές δράσεις. Η διαδρομή με αυτοκίνητα 4X4 ξεκίνησε από την Αιδηψό με κατεύθυνση το Τελέθριο όρος που αποτελεί έναν  μοναδικό περιηγητικό  «σταθμό». Παράλληλα η επίσκεψη ορεινών χωριών του δήμου, σε μία υπέροχη διαδρομή ενός πανάρχαιου δρύινου δάσους αποτέλεσε πραγματική αυθεντική πρόταση η οποία κατέληξε στη κορυφή του Προφήτη Ηλεία και στο χωριό Σίμια.

Ορεινές επισκέψεις απόλυτης γεύσης

Έπειτα από μία 4×4 διαδρομή μέσα στο δάσος, η γαστρονομία παίρνει ξανά την σκυτάλη και προσφέρει μία αυθεντική εμπειρία στον ουρανίσκο του κάθε επισκέπτη.

Η ταβέρνα «Κοκκινομηλιές» αποτελεί σταθμό στη περιοχή σερβίροντας τοπικές συνταγές με γούστο και αυθεντικότητα. Αγαπά ιδιαιτέρως όλο τον αγροδιατροφικό πλούτο του Δήμου για αυτό και δίνει μεγάλη αξία και βαρύτητα σε συνταγές αποκλειστικά από τις πρώτες ύλες και τα τοπικά προϊόντα. Ο «Ζαχαράκης» στο χωριό Άγιος αποτελεί άλλο ένα σήμα κατατεθέν του τόπου, με μεγάλη παράδοση στο καλό και ποιοτικό κρέας και γαστρονομία που «φυσάει» μοναδικά ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Εκτός όμως από τα υπέροχα καλούδια της «Κοκκινομηλιάς» δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι και το παραδοσιακό τσίπουρο. Το αγαπημένο απόσταγμα πρωταγωνίστησε μέσα από μία επίσκεψη σε Καζάνι της περιοχής προς τα ορεινά χωριά Κρυονερίτη και Μηλιές.

Τα τοπικά προιόντα «στρώνουν» το πιο «τοπικό» τραπέζι

H αγροδιατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο χαρτί σε ολόκληρο τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με παραγωγικές μονάδες «θησαυρούς». Για αυτό και οι αγροτουριστικές ξεναγήσεις δεν έλειπαν από το οδοιπορικό. Τα σύκα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη αποτελούν ένα ΠΟΠ προιόν και ταξιδεύουν σε όλο το κόσμο.  Τα αποξηραμένα σύκα (Ficus carica) προέρχονται από την ποικιλία «Σμυρνέικη» και η ιδιαιτερότητά τους οφείλεται στην αποξήρανση  με φυσικό τρόπο στον ήλιο, στην ιδιαίτερη γλυκιά γεύση της σάρκας και στο μέγεθος των καρπών.

Τα συκόδεντρα που καλλιεργούνται βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στη γεωγραφική ζώνη που καθορίζεται επακριβώς από τις κοινότητες Ταξιάρχη, Νέος Πύργος, Αγ. Γεώργιος, Ωρεοί, Ιστιαία, Καμάρια και Καστανιώτισσα στη Βόρεια Εύβοια.

Επίσης μεγάλη χάρη έχουν και τα τυροκομικά προιόντα του τόπου. Στο τυροκομείο Σχορετσανίτη, η ΠΟΠ φέτα της περιοχής θα εντυπωσιάσει σε γεύση, το δημοφιλές “σκαρωτό” σε διάφορες γεύσεις θα συντροφεύει το κρασί και το τσίπουρό ενώ το βούτυρο γάλακτος και η ντόπια μυζήθρα θα πείσουν και τον πιο απαιτητικό  για μία ποιότητα απευθείας από τα ψηλά βουνά.

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού,  κ. Ιωάννης Κοτζιάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «παρά την τεράστια καταστροφή που η Βόρεια Εύβοια υπέστην έναν χρόνο, εξακολουθεί να παραμένει όρθια και να προχωρά μπροστά, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου της αλληλεγγύης και της ελπίδας, όπως το ονομάσαμε, είναι μία μεγάλη γιορτή και σηματοδοτεί μία μεγάλη αναγέννηση.»