Το σχεδιασμό ενός δικτύου θαλασσίων καταφυγίων στις Κυκλάδες, ερευνά το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η εν λόγω ενέργεια έχει την οικονομική υποστήριξη της νομαρχίας Κυκλάδων και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιων Αλιέων των νησιών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά των εργασιών. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Δρ Γιώργος Κόκκορης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

Σημειώνεται ότι η έρευνα που γίνεται στις Κυκλάδες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποτελεί την πρώτη συστηματική και με επιστημονική μεθοδολογία προσπάθεια για την οριοθέτηση καταφυγίων που γίνεται στην Ελλάδα.

Η υλοποίησή του απαιτεί έρευνα πεδίου για την συλλογή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τους οργανισμούς και τα ενδιαιτήματα (βιότοπους). Πέρα από την συλλογή οικολογικών δεδομένων παίρνονται συνεντεύξεις από τους αλιείς της περιοχής.

Στη μελέτη αυτή θα συμπεριληφθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στην διαδικασία σχεδιασμού και τελικής επιλογής της βέλτιστης χωροθέτησης των αποθεμάτων.

Η δημιουργία του δικτύου θα συμβάλει στην ανάπτυξη και νέων, ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στους κατοίκους των νησιών χωρίς να αλλοιώσει την ασύγκριτη φυσική ομορφιά τους.

Τέλος, αυτή την περίοδο γίνεται έρευνα πεδίου σε 21 νησιά των Κυκλάδων.