Το κόστος διακοπών στην Ισπανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 12% αυτόν τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του TravelSupermarket.

Η μέση τιμή των οργανωμένων διακοπών σε πέντε κορυφαίους προορισμούς είναι πάνω από 30%, πολύ πάνω από το ποσοστό του γενικού πληθωρισμού από το 2019 πριν από την πανδημία.

Η μέση τιμή μιας εβδομάδας με πλήρες φαγητό και διατροφή στη Μαγιόρκα έχει αυξηθεί κατά 21% από έτος σε έτος.

Ο μέσος όρος των κορυφαίων πέντε δημοφιλέστερων προορισμών για ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 11,9% από πέρυσι, αλλά υπάρχει διακύμανση μεταξύ των χωρών.

Η τιμή του πακέτου έχει αυξηθεί ταχύτερα στην Ισπανία, σχεδόν κατά 15%, αλλά μόνο κατά 5% στην Πορτογαλία. Μια εβδομάδα στο Μαρόκο είναι 27% πιο ακριβή από πέρυσι.

Το TravelSupermarket υπολογίζει τον μέσο όρο χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των αναζητήσεων για διακοπές στους συγκεκριμένους προορισμούς. Αν και αυτό δείχνει μια γενική τάση, το ακριβές κόστος θα ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την ώρα της κράτησης.

Τα τελευταία δεδομένα από τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών στους 15 κορυφαίους προορισμούς με τα περισσότερα κλικ που παρέχονται στο Travel Weekly δείχνουν συνεχείς διακυμάνσεις τιμών, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και το Αλγκάρβε να εξακολουθούν να είναι φθηνότερη επιλογή από τον Απρίλιο και τον Μάιο για τα ταξίδια Αυγούστου, αν και ήταν ελαφρώς λιγότερο ακριβά νωρίτερα το Ιούνιο από ό,τι είναι τώρα.

Η Μαγιόρκα, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κόστα Μπλάνκα και η Κόστα Μπράβα είναι όλες πιο ακριβές από ό,τι ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο και οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιούνιο.

Η Ρόδος είναι 13% πιο ακριβή τώρα από ό,τι τον Απρίλιο – η υψηλότερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων 15 προορισμών.

Η Αττάλεια στην Τουρκία, η Κρήτη, η Τενερίφη και οι Μαλδίβες είναι επί του παρόντος φθηνότερες από ό,τι ήταν σε οποιοδήποτε σημείο κατά την περίοδο από τον Απρίλιο.

Η Sandra Ollerton, η οποία διευθύνει το Preston Travel Center στο Lancashire, είπε στο BBC ότι η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Αλλά μερικοί άνθρωποι μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών τους από δύο εβδομάδες σε μία για να εξοικονομήσουν χρήματα ή να βρουν άλλους τρόπους για να «ταξιδέψουν πιο έξυπνα».

«Βλέπουμε μια αύξηση στις διακοπές πολλών γενεών, επειδή διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι από τους παππούδες και γιαγιάδες δεν επηρεάστηκαν τόσο οικονομικά από τον Covid ή την κρίση κόστους ζωής, επομένως βοηθούν τα παιδιά τους και τους εγγόνια», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TravelSupermarket, Richard Singer, απέκλεισε τις προσφορές της τελευταίας στιγμής φέτος λόγω της ζήτησης που ξεπερνά την προσφορά, παρά τις υψηλότερες τιμές.

Είπε: “Είναι απίθανο οι τιμές να πέσουν σημαντικά για αυτό το καλοκαίρι. Οι τιμές για το επόμενο έτος φαίνονται στο ίδιο επίπεδο με φέτος.”