Ο τελευταίος Δείκτης Ταξιδιωτικών Ταξιδιών των ΗΠΑ (TTI) ανανεώνει παλαιότερους αριθμούς με πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα και διαπιστώνει ότι η διεθνής επίσκεψη – αρχικά διαπιστώθηκε ότι έχει αυξηθεί σταθερά φέτος – έχει συμβληθεί σε τέσσερις από τους επτά μήνες για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ο Δείκτης Ταξιδιωτικών Ταάσεων μετρά την κατεύθυνση και τον ρυθμό της κίνησης προς και εντός των ΗΠΑ σε μηνιαία βάση. Ο δείκτης περιλαμβάνει έναν τρέχοντα δείκτη ταξιδιών (CTI) και έναν κύριο ταξιδιωτικό δείκτη (LTI). Τόσο η CTI όσο και η LTI περιλαμβάνουν τις επιμέρους συνιστώσες (εγχώριες, διεθνείς, ψυχαγωγικές και επιχειρηματικές).

Οι μειώσεις ήταν πιο απότομες τον Φεβρουάριο (6,8%) και τον Μάρτιο (8,2%). Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι ταξιδιών αναφέρουν ότι το ελαφρύ ραντεβού τον Απρίλιο είναι πιθανό να οφείλεται στις βαριές διακοπές του Πάσχα που πέφτουν σε αυτόν τον μήνα φέτος.

Η ανάγνωση του CTI  των 50,9 τον Ιούλιο του 2017 δείχνει ότι τα ταξίδια προς ή εντός των ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,8% τον Ιούλιο του 2017, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις που βασίζονται σε πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία επαληθεύουν νωρίτερα προβλέψεις LTI για εξασθένηση της διεθνούς ζήτησης ταξιδιών. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης εγχώριων ταξιδιών.

Ο συνολικός όγκος ταξιδιών (ταξίδια ατόμων προς ή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών με διαμονή σε ξενοδοχείο ή αεροπορικό ταξίδι) αυξήθηκε με ρυθμό χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, σημειώνοντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Τα εγχώρια ταξίδια διευρύνθηκαν τον Ιούλιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι τον Ιούνιο, υποστηριζόμενα από σταθερά ταξίδια αναψυχής. Οι διεθνείς εισερχόμενες αφίξεις μειώθηκαν ελαφρά τον Ιούλιο, μετά από μια πιο δραστική πτώση που καταγράφηκε από αναθεωρημένα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο εγχώριος ελεύθερος χρόνος αναψυχής οδήγησε και πάλι σε όλα τα τμήματα της ταξιδιωτικής οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια εξασθένησαν τον Ιούλιο. Κοιτάζοντας μπροστά, μια μικρή επιβράδυνση στις προθέσεις των διακοπών και οι προσδοκώμενες κρατήσεις δείχνουν θετικούς, αλλά μετριοπαθείς εγχώριους ρυθμούς ανάπτυξης αναψυχής τους επόμενους μήνες. Ενώ οι προσφορές και οι αναζητήσεις με προορισμό το μέλλον παραμένουν θετικές, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αισθητά πιο αργός από αυτή την περίοδο πέρυσι.

Τα διεθνή εισερχόμενα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν και πάλι τον Ιούλιο του 2017. Η αναφερθείσα στο παρελθόν ανατροπή του Απριλίου (η οποία πιθανότατα οφείλεται στο χρονοδιάγραμμα του Πάσχα αυτού του έτους έναντι του περασμένου έτους) σε συνδυασμό με την ελαφρά αύξηση του Μαΐου θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή η γενική τάση για το έτος παραμένει αρνητική.

us traveltrends072017

Τα εγχώρια ταξίδια θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 1,6% σε ετήσια βάση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, υποκινούμενα από τη σταθεροποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και, από την πλευρά του ελεύθερου χρόνου, από τις υγιείς καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, η συχνή πολιτική αναταραχή γύρω από τον Πρόεδρο Trump θέτει σε κίνδυνο στοιχεία της ημερήσιας διάταξης υπέρ της ανάπτυξης του προέδρου και ενώ οι εσωτερικοί δείκτες ταξιδιών παραμένουν θετικοί, η αποτυχία της κυβέρνησης Trump να υλοποιήσει δεσμεύσεις εκστρατείας για φορολογικά κίνητρα, φορολογική μεταρρύθμιση και μειωμένη ρύθμιση η δυνατότητα υπονόμευσης της εμπιστοσύνης τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές. Παρά την προβλεπόμενη μείωση των διεθνών εισερχόμενων ταξιδιών, ο συνολικός όγκος ταξιδιών των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,2% σε ετήσια βάση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, που τροφοδοτείται από εγχώριες μετακινήσεις.

Ο Adam Sacks, Πρόεδρος του ομίλου Tourism Economics της Οξφόρδης, λέει: “Οι αισιόδοξες συμπεριφορές των καταναλωτών και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εγχώρια αγορά ταξιδίων. Ωστόσο, οι στάσιμοι μισθοί και ο επαναπροσδιορισμός των προσδοκιών σχετικά με τις υποσχέσεις της εκστρατείας της διοίκησης Trump θέτουν σε κίνδυνο τον καταναλωτικό και επιχειρηματικό συναίσθημα.Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ρητορεία και πολιτικές του Προέδρου ζυγίζουν σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές της διεθνούς εισερχόμενης αγοράς. “

Με τα ταξίδια που υποστηρίζουν μία στις εννέα αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις εισερχόμενες διεθνείς μετακινήσεις, οι συνολικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της US Travel δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά για να συνεχιστεί αυτή την ανησυχητική τάση.

“Η διεθνής αγορά ταξιδιών είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και οι ΗΠΑ παραμένουν πίσω”, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΗΠΑ Travel Association Roger Dow. “Ευτυχώς υπάρχουν μοχλοί που η διοίκηση του Trump μπορεί να τραβήξει για να βοηθήσει σωστά το πλοίο να συνεχίσει την οργάνωση μάρκετινγκ τουρισμού Brand USA και να προστατεύσει τις πολιτικές που επιτρέπουν τη διεθνή μετακίνηση στις ΗΠΑ, όπως οι αεροπορικές συμφωνίες ανοικτού ουρανού και το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

“Τα εισερχόμενα ταξίδια στις ΗΠΑ έχουν ήδη περάσει από μία« χαμένη δεκαετία »μετά τις 9/11», δήλωσε ο Dow. “Χρειάστηκε μια βιώσιμη εθνική πολιτική προσπάθεια να επιστρέψει στο επίπεδο των ταξιδιωτικών εξαγωγών πριν από το 9/11, κάτι που συνέβη μόνο πέρυσι. Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε όλη αυτή την πρόοδο, ο χρόνος για να δράσουμε είναι τώρα. “