Η νορβηγική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Norwegian, η οποία βρίσκεται σε κρίση, δεν αναμένει επιστροφή στις κανονικές της δραστηριότητες πριν από το 2022. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται να υπάρξει μία «φάση αδρανοποίησης» και μια επακόλουθη «φάση ανάκαμψης» ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους επαναφοράς.

Σε μήνυμα προς το Χρηματιστήριο του Όσλο, τους πιστωτές και τους επενδυτές, η εταιρεία περιέγραψε πως σκοπεύει να παραμείνει συγκεντρωμένη στο επιχειρηματικό της πνεύμα και πορεία παρά την ακινητοποίηση της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας λογω της πανδημίας.

Η Norwegian θέλει να εξοικονομήσει χρήματα, ειδικά στην εκτός σεζόν εποχή και να ανακάμψει οικονομικά στην κύρια σεζόν του 2021, προτού οι κανονικές λειτουργίες επανέλθουν στο φυσιολογικό το 2022.

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αβέβαιη

Η πλειοψηφία των νορβηγικών αεροσκαφών βρίσκεται στο έδαφος για εβδομάδες ως αποτέλεσμα της πανδημίας και περίπου 7.650 εργαζόμενοι βρίσκονται σε προσωρινή άδεια.

Η αεροπορική εταιρεία σκοπεύει να λάβει ένα δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ από τη νορβηγική κυβέρνηση, το οποίο αποσκοπεί στην ανακούφιση των αεροπορικών εταιρειών. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του χρέους θα λειτουργήσει.

Τέσσερις νορβηγικές θυγατρικές στη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίες απασχολούν πιλότους και πλήρωμα καμπίνας, έχουν ήδη υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Μία από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης είναι η αεροπορική εταιρεία να αποκτήσει νέο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Norwegian, μέχρι το 85% του χρέους της πρόκειται να μετατραπεί σε ίδια κεφάλαια, ενώ στόχος είναι επίσης το να εκδώσει μετοχές αξίας 400 εκατομμυρίων κορωνών (35 εκατομμύρια ευρώ) για να αποκτήσει νέο κεφάλαιο.