“Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό”, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε μήνυμα του ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Όπως υπογραμμίζει “σε ολόκληρη την Ευρώπη, η υπεύθυνη επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά ακόμη και όταν αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που διασχίζουν τα σύνορα και οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Όπως τονίσαμε στην αρχή αυτής της κρίσης: τα λόγια υποστήριξης δεν αρκούν για να ανακάμψει ο τουρισμός. Απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες.

Για τον UNWTO, αυτό σημαίνει την υποστήριξη των κρατών μελών και του ευρύτερου τουριστικού τομέα καθώς προσαρμόζεται και μεταβαίνει προς ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον.

Η καινοτομία που διατρέχει τον κλάδο μας σημαίνει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας κοινότητας καθώς συνεργαζόμαστε για την εκπλήρωση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030.

Ο Διαγωνισμός Εκκίνησης Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη του UNWTO, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, θα εντοπίσει νέες ιδέες με τη δύναμη και τις δυνατότητες να φανταστεί εκ νέου τον τουρισμό και να ενισχύσει τη θετική επίδραση του κλάδου στους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Προτρέπω όλους τους επιχειρηματίες και τους καινοτόμους να εντείνουν και να λάβουν μέρος. Μόνο με την αγκαλιάζοντας το νέο μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότερη, πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανισότητας και της δράσης για το κλίμα.

Ωστόσο, καθώς κοιτάζουμε το μέλλον, πρέπει επίσης να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το τρομερό ανθρώπινο κόστος της πανδημίας. Αυτή την εβδομάδα, τιμήθηκα να προσχωρήσω στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’, μαζί με τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ και προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ. Τένδρος Αντχάνομ Γκεμπρέι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλοι εθνικοί και διεθνείς πολιτικοί ηγέτες σε μια ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο COVID-19 στην Ισπανία.

Η παρουσία τέτοιων υψηλού επιπέδου προσώπων εντός και εκτός της Ισπανίας ήταν απόδειξη της διεθνούς αλληλεγγύης που χαρακτήρισε την απάντησή μας σε αυτήν την πανδημία.

Αποτελούσε επίσης μια ευκαιρία για όλους μας να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάστηκαν – και συνεχίζουν να εργάζονται – στην πρώτη γραμμή αυτής της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Σε όλη αυτή την κρίση, η χώρα υποδοχής μας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα. Μεταφέρει τώρα αυτό το πνεύμα σε μια αποφασιστικότητα να μεγαλώσει και να ανακάμψει.

Το UNWTO προσφέρει την πλήρη υποστήριξή μας στην Ισπανία, όπως κάνουμε σε κάθε άλλο κράτος μέλος, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός εκπληρώνει τις μοναδικές δυνατότητές του ως εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής συνοχής”.