Υπάρχει ένα σημείο στο αεροδρόμιο που είναι πιο βρόμικο και από τις τουαλέτες του και έρχονται σε επαφή όλοι οι ταξιδιώτες αναγκαστικά, με κίνδυνο να νοσήσουν.

Οι πλαστικοί δίσκοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου έχουν περισσότερους αναπνευστικούς ιούς από τις δημόσιες τουαλέτες, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα.

Η έρευνα για τους παθογόνους παράγοντες του αναπνευστικού ιού σε συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες στα αεροδρόμια, βασίστηκε σε 90 δείγματα επιφανείας και τέσσερα δείγματα αέρα που συλλέχθηκαν στο αεροδρόμιο Βάνταα του Ελσίνκι κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων το 2016.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε τρεις διαφορετικές ώρες της ημέρας από διάφορα σημεία της διαδρομής των ταξιδιωτών μέσα στο αεροδρόμιο όπως τις κυλιόμενες σκάλες, κουμπιά ασανσέρ, λαβές, τουαλέτες.

Από τα δείγματα, οι δίσκοι ασφαλείας βρέθηκαν να παρουσιάζουν τον υψηλότερο δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης από ιό, με τέσσερα από τα οκτώ δείγματα να είναι θετικά.

Αντίθετα, σε σύγκριση με τα 42 δείγματα που ελήφθησαν από τρεις περιοχές στις δημόσιες τουαλέτες του αεροδρομίου – το καπάκι του λεκάνης της τουαλέτας, το νιπτήρα και την κλειδαριά – δεν υπήρχαν ανιχνεύσιμοι αναπνευστικοί ιοί.

Σύμφωνα με την έρευνα “οι δίσκοι ασφαλείας δεν απολυμαίνονται τακτικά” και για δικό μας καλό θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ή να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό.

Όπως επισημαίνεται η άνδος των αεροπορικών μετακινήσεων έχει αυξήσει την πιθανότητα ταχείας εξάπλωσης των λοιμωδών νόσων μεταξύ χωρών και ηπείρων, όπως για παράδειγμα, η ταχεία εξάπλωση του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου SARS από το Χόνγκ Κόνγκ σε αρκετές χώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα το 2003.