Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένα δεύτερο Ρώσος μέλος του διοικητικoύ συμβουλίου του Ομίλου TUI παραιτήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν.

Η TUI επιβεβαίωσε ότι ο Vladimir Lukin παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο χθες Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Ο Alexey Mordashov, ο μεγαλύτερος μέτοχος της TUI, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη 2 Μαρτίου αφού αναγνωρίστηκε ως ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ λόγω των δεσμών τους με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Alexey Mordashov φέρεται να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, πρόεδρος της ρωσικής χαλυβουργίας Severstal και του Severgroup. Αυτός και η οικογένεια του κατέχουν το 34% των μετοχών του ταξιδιωτικού οργανισμού, έχοντας μερίδιο για 15 χρόνια.

Ο Vladimir Lukin είναι ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου του Severgroup, έχοντας διατελέσει σε ανώτερους ρόλους στη Severstal για πολλά χρόνια. Ήταν μέλος του εποπτικού συμβουλίου της TUI από τον Ιούνιο του 2019.

Η TUI είχε προηγουμένως επισημάνει ότι τα δύο τρίτα των μετόχων του ομίλου «είναι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές από τη Γερμανία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ».
Και ξεκαθάρισε πώς «οι κυρώσεις της ΕΕ αφορούν τον κ. Mordashov ως πρόσωπο, όχι την TUI AG, στο στην οποία είναι μέτοχος.
Αυτές οι κυρώσεις κατά του μετόχου δεν έχουν καμία επίδραση στην εταιρεία.
Η επιχειρησιακή δραστηριότητα της TUI AG διοικείται από το εκτελεστικό συμβούλιο, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε γερμανική ανώνυμη εταιρεία».