Το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού (STGC) υποστηρίζεται από υπουργούς μεγάλων τουριστικών προορισμών και ηγέτες διεθνών οργανισμών, με σκοπό την επίτευξη μιας βιώσιμης ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για έναν νέο σσυνασπισμό που στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης του τουρισμού σε μηδενικές εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή Cop26 στη Γλασκώβη.

Οι χώρες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε  πρώτη φάση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Κένυα, η Τζαμάικα, το Μαρόκο, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει την έδρα της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο UNWTO συγκεντρώνει εκατοντάδες φορείς του ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο για να δεσμευτούν στη Διακήρυξη της Γλασκώβης στο πλαίσιο της Cop26 – κατά την οποία η Τετάρτη (10 Νοεμβρίου) θα είναι η “ημέρα μεταφορών”.

Ομαδοποίηση του παγκόσμιου τουρισμού με κοινό στόχο

Η Διακήρυξη αποσκοπεί στην ομαδοποίηση του εξαιρετικά κατακερματισμένου τουριστικού τομέα πίσω από έναν ενιαίο στόχο για τη μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030 και την επίτευξη του καθαρού μηδενισμού το αργότερο έως το 2050.

Η STGC δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί σε τουλάχιστον εννέα τομείς υποστήριξης του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προτύπων και της παροχής πόρων για τον τουριστικό τομέα, της δημιουργίας ικανοτήτων και της χρηματοδότησης και επένδυσης έργων.

Σε δεύτερη φάση θα κληθούν να συμμετέχουν χώρες και οργανισμοί, ενω παράλληλα συγκροτείται ομάδα παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων σε θέματα τουρισμού και κλίματος για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας.

Με έδρα στο Ριάντ

Η δημιουργία του συνασπισμού γίνεται με φόντο μια ιδιαίτερα “πληγωμένη” τουριστική βιομηχανία, με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη να εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό για τις οικονομίες τους.

Θα εδρεύει στο Ριάντ και σχεδιάζει να ανοίξει περιφερειακά γραφεία σε άλλες χώρες, με ισχυρή πολύγλωσση διαδικτυακή παρουσία.

Ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας Ahmed Al Khateeb δήλωσε: “Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με τον τουρισμό.Η πανδημία Covid-19 έδειξε στον κόσμο τη διασύνδεση της ανθρωπότητας και της φύσης και την ευπάθεια των κοινοτήτων που εξαρτώνται από τον τουρισμό σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστήσουμε τον κλάδο και τις τοπικές κοινότητες πολύ πιο ανθεκτικές και να βοηθήσουμε στην επίλυση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό απαιτεί τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς για την επιτάχυνση της δράσης”.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού Julia Simpson πρόσθεσε:

“Σε μια εποχή όπου η ηγεσία είναι περισσότερο απαραίτητη για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, επαινούμε την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας που θα υποστηρίξει τον τομέα για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το WTTC είναι στην ευχάριστη θέση να συμβάλει στο Κέντρο μέσω των μοναδικών δεδομένων, της έρευνας και της εμπειρογνωμοσύνης του από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο”.

Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα χαρακτηρίστηκε ως “τεράστιο σημείο καμπής” για τον ρόλο της βιωσιμότητας στον τουρισμό, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων GlobalData.