Νέες προοπτικές στην προώθηση των παραγόμενων τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων προσφέρει η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού που προωθείται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ως ένα νέο καινοτόμο εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας.
Ήδη, οι δήμοι Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον οργανισμό «Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων», ο οποίος έχει σκοπό την πιστοποίηση Πολιτιστικής Προσκυνηματικής Διαδρομής.
Η ευρωπαϊκή αυτή διαδρομή έχει ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, με θεματική αναφορά στην υλική και άυλη κληρονομιά του Αγίου Νικολάου των Μύρων και είναι η πρώτη που συνδέει εδάφη, πολιτισμούς και ιστορία από τη Δυτική Ευρώπη έως την Ανατολή. Έχει ως πρωταρχικό στόχο τη γνώση και την αξιοποίηση της κουλτούρας του προσκυνήματος και των πεζοπορικών διαδρομών ως μέσων για την τοπική αποκατάσταση και ανάπτυξη της ιστορικής γνώσης των ιστορικών τοπικών διαδρομών.
O δρόμος του Αγίου Νικολάου των Μύρων είναι ο πρώτος που θα αναπτυχθεί από την Ανατολή προς τη Δύση, διότι όλοι οι δρόμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δυτικό προορισμό.
Φυσικό περιβάλλον
Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιφερειακή ενότητα της χώρας (5.448 km2). Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σημαντικών θρησκευτικών μνημείων, ναών και μοναστηριών, ενώ διαθέτει αφθονία και ποικιλία φυσικών πόρων. Η μορφολογία της περιοχής επιτρέπει, πέρα από την επίσκεψη σε έναν ιερό χώρο, να συνδυάσει, να απολαύσει και να συμμετάσχει σε εναλλακτικές και µη εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Σημαντικά οφέλη
Ο τουρισμός, εκτός από τη δική του συμβολή στην ανάπτυξη, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο όχημα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων ποιότητας και στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
Καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η νεοσύστατη αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμβολή των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επιπλέον, η ίδρυση μόνιμης κλειστής αγοράς, όπου θα διατίθενται τα πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, θεωρείται μεγάλης σημασίας για την προώθηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τον θρησκευτικό-πολιτισμικό τουρισμό είναι πολλές και προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Μεταξύ αυτών, είναι ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός. Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του θρησκευτικού-πολιτισμικού στοιχείου με το οινικό στοιχείο, ενώ θα ήταν δυνατή η δημιουργία και η προβολή νέου τουριστικού προϊόντος, που θα συνδυάζει τον θρησκευτικό-πολιτισμικό τουρισμό με την τοπική γαστρονομία. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί η εκδήλωση θρησκευτικών εορτών – πανηγύρεων με την προσφορά τοπικών εδεσμάτων και να δημιουργηθεί η «θρησκευτική-γαστρονομική ταυτότητα». Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον αγροτικό χώρο, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων.