«Από τον Νότο ως τον Βορρά, Ανατολή και Δύση, όλη η Ελλάδα έσμιξε απόψε να βοηθήσει»! Με αυτή την αυτοσχέδια κρητική μαντινάδα, ο Μάρκος Κοκολάκης, εκπρόσωπος του Βιωματικού Μουσικοχορευτικού και Παιδαγωγικού Εργαστηρίου Ρεθύμνης «Πυρρίχεια Δρώμενα», έδωσε το στίγμα της διήμερης 2ης Φιλανθρωπικής Εκδήλωσης «Βοηθάμε τον Συνάνθρωπό μας».

Η εκδήλωση- μια μοναδική πολιτιστική συνάντηση, με το σύνθημα «Έλληνες όλοι μαζί ενωμένοι»- πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Παλαί Ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περίπου 2.500 χορευτών και 140 μουσικών και τραγουδιστών από όλη την Ελλάδα. Πόντιοι, Κρήτες, Θράκες, Νησιώτες, Πελοποννήσιοι, Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Καππαδόκες και Μικρασιάτες αντάμωσαν όλοι μαζί για πρώτη φορά, με την πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού φορέα «Αρχαία Ελλάδα-Ευ Αγωνίζεσθαι». Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη θεραπεία τριών νεαρών παιδιών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης αυτής, κατά την οποία «παντρεύεται η ανθρωπιά με τον πολιτισμό και την παράδοσή μας». Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες προσέτρεχαν στην ανάγκη του συνανθρώπου τους και ήταν αλληλέγγυοι, όπως είπε. «Γι αυτό συγχαίρω τους χορευτές, τους μουσικούς, τους διοργανωτές, όλους τους συμμετέχοντες και τον κόσμο που βοήθησε με τον οβολό του», σημείωσε η υφυπουργός.

«Είμαστε εδώ με χαρά και με συγκίνηση γιατί δύο σκοπούς ήρθαμε να επιτελέσουμε: τον φιλανθρωπικό και τον πολιτιστικό. Στηρίζουμε λοιπόν τον αγώνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ‘Αρχαία Ελλάδα-Ευ Αγωνίζεσθαι’, αλλά συγχρόνως είμαστε διπλά συγκινημένοι γιατί συναντιόμαστε όλοι οι πολιτισμοί, όλη η παράδοση, όλη η προσφυγιά σε ένα πρωτοφανές γεγονός», τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης, Ευδοκία Παπαχρηστούδη.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά», Χρήστος Κυριακίδης υπογράμμισε ότι σύσσωμος ο Σύλλογος βρέθηκε στη μεγάλη αυτή εκδήλωση γι αυτόν τον ιερό σκοπό, που είναι η βοήθεια τριών νεαρών με σκλήρυνση κατά πλάκας. «Σ αυτή την εκδήλωση σμίγουν όλοι οι πολιτισμοί της Ελλάδας, από τον Πόντο ως την Κρήτη και από τη Θράκη ως τα Νησιά μας, τη Μακεδονία μας και τη Μ. Ασία», σημείωσε ο ίδιος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Τουρισμού, Μακεδονίας-Θράκης. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι εξής: ΕΡΤ3, TV100 ,TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΡΗΤΗ TV, ΠΟΝΤΟΣ TV, WEST CHANNEL, 102 FM, 9,58 FM, 98,4 RADIO, Ραδιοφωνικός Σταθμός Ποντίων 101,3 FM, 101,3 λελέβωσε και το site Δήμου Δρώμενα.