Σύνταξη: tourismtoday.gr

Διαβούλευση ξεκίνησε το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας από κατοίκους και επιχειρήσεις απόψεις σχετικά με τη συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος νυχτερινών πτήσεων για τρία από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας.

Από τον Οκτώβριο του 2025, το προτεινόμενο καθεστώς θα συνεχίσει να περιορίζει τον αριθμό των πτήσεων που απογειώνονται και προσγειώνονται στο Χίθροου, Στάνστεντ και Γκάτγουικ μεταξύ 23:30 και 6 π.μ. κάθε μέρα.

Η διαβούλευση συνοδεύεται από σύσταση για συνέχιση των ίδιων ποσοστώσεων και ορίων στις νυχτερινές πτήσεις, επιτρέποντας στα τρία καθορισμένα αεροδρόμια να συνεχίσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία και να παρέχουν «την καλύτερη ισορροπία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους κατοίκους».

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Μεταφορών «είτε ταξιδεύετε για να επισκεφθείτε αγαπημένα πρόσωπα, πραγματοποιείτε πτήσεις ανταπόκρισης για επαγγελματικούς λόγους είτε απλώς προτιμάτε να πετάτε τη νύχτα για να ξεκινήσετε την ημέρα, αυτές οι νυχτερινές πτήσεις μπορεί να είναι κρίσιμες για πολλούς επιβάτες.

Οι νυχτερινές πτήσεις αποτελούν επίσης ζωτικό μέρος της παγκόσμιας αεροπορίας και παρέχουν σημαντικό οικονομικό όφελος στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ροής ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών σε κίνηση και υποστηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών η διαβούλευση θα αναζητήσει απόψεις σχετικά με προτάσεις και θα δώσει στον κλάδο «ένα ζωτικό λόγο για το τι θα λειτουργούσε καλύτερα για αυτούς καθώς ανακάμπτουν από την πανδημία.

Θα επέτρεπε επίσης στις τοπικές κοινότητες να μοιραστούν τυχόν ανησυχίες σχετικά με τον θόρυβο, τη ρύπανση ή ευρύτερα σχόλια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αεροδρομίων τη νύχτα.

Ωστόσο, καθώς η νέα τεχνολογία συνεχίζει να μεταμορφώνει και να καινοτομεί την αεροπορική βιομηχανία, τα αεροσκάφη γίνονται πιο ήσυχα και θα είναι λιγότερο παρεμβατικά στις περιοχές γύρω από αυτά τα μεγάλα αεροδρόμια».