Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) συνεχίζει την αναζήτηση για τα καλύτερα παραδείγματα αγροτικών χωριών. Και διοργανώνει τον διαγωνισμό τα «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά» (#BestTourismVillages).

Πρόκειται για τα χωριά που εκμεταλλεύονται τη δυναμική του τουρισμού. Και μέσα από αυτή παρέχουν ευκαιρίες, προστατεύοντας τις κοινότητες τους, τις τοπικές παραδόσεις και την κληρονομιά τους.

Ο τουρισμός θετική δύναμη για μετασχηματισμό και αγροτική ανάπτυξη

Ο διαγωνισμός στόχο έχει να εντοπίσει χωριά που λαμβάνουν καινοτόμες και μεταμορφωτικές προσεγγίσεις στον τουρισμό σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs).

Με το όραμα να καταστεί ο τουρισμός θετική δύναμη για μετασχηματισμό, αγροτική ανάπτυξη και ευημερία της κοινότητας, τα «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά» στοχεύουν και στη μεγιστοποίηση της συμβολής του τομέα στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Καθώς και στην καταπολέμηση της αγροτικής ερήμωσης.

Επιδιώκει επίσης να προωθήσει τον ρόλο του τουρισμού στην αποτίμηση και προστασία των αγροτικών χωριών. Μαζί με τα τοπία, τα συστήματα γνώσης, τη βιολογική και πολιτιστική ποικιλομορφία, τις τοπικές αξίες και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της γαστρονομίας.

Η έναρξη της πρωτοβουλίας «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά» πραγματοποιείται με την ευκαιρία του ανοίγματος του περιφερειακού γραφείου του UNWTO στη Μέση Ανατολή (Ριάντ, Σαουδική Αραβία).
Υπογραμμίζοντας την εστίαση του γραφείου μεταξύ άλλων και στον ρόλο του τουρισμού στην αγροτική ανάπτυξη.

Ο τουρισμός κινητήρια δύναμη της αγροτικής ανάπτυξης και ευημερίας

«Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό θετικής αλλαγής για τις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη μοναδικότητα κάθε χωριού και να παρουσιάσουμε τις καλύτερες πρωτοβουλίες.

Για να κάνουμε τον τουρισμό το μέσο για ένα καλύτερο μέλλον στις αγροτικές περιοχές.

Καθώς ξεκινάμε πάλι τον τουρισμό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν και κανένα χωριό πίσω».

Οι 3 πυλώνες του διαγωνισμού

1. «Καλύτερα τουριστικά χωριά από τον UNWTO»

Θα διακριθεί ένα χωριό που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα προορισμού αγροτικού τουρισμού.

Θα έχει αναγνωρισμένα πολιτιστικά και φυσικά περιουσιακά στοιχεία. Θα διατηρεί και προωθεί αξίες, προϊόντα και τρόπο ζωής που βασίζεται σε αγροτικές κοινότητες.

Το χωριό θα έχει σαφή δέσμευση για καινοτομία και βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα.

2. Το πρόγραμμα αναβάθμισης «Τα καλύτερα τουριστικά χωριά από το UNWTO»

Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα ωφελήσει ορισμένα χωριά που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια.

Αυτά τα χωριά θα λάβουν υποστήριξη από τον UNWTO και τους εταίρους του για τη βελτίωση στοιχείων των τομέων που χαρακτηρίζονται ως κενά στη διαδικασία αξιολόγησης.

3. Το δίκτυο «Καλύτερα τουριστικά χωριά από το UNWTO»

Το δίκτυο θα παρέχει ένα χώρο για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, μαθημάτων και ευκαιριών.

Θα περιλαμβάνει εκπροσώπους χωριών από τος δύο παραπάνω πυλώνες. Καθώς και εμπειρογνώμονες, δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους που ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού για αγροτική ανάπτυξη.

Πόσα χωριά μπορούν να συμμετέχουν ανά χώρα

Τα κράτη μέλη του UNWTO μπορούν να παρουσιάσουν έως και τρία χωριά για αξιολόγηση.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε εδώ έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Τα επιλεγμένα χωριά θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2021, με την ευκαιρία της 24ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO (Μαρακές, Μαρόκο, 12-15 Οκτωβρίου 2021).

Δείτε το βίντεο της πρωτοβουλίας #BestTourismVillages του UNWTO