Περίπου 5.000 κάτοικοι της Βενετίας το Σάββατο διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην παρουσία κρουαζιερόπλοιων στο πολυσύχναστο κανάλι Giudecca.
Η διαδήλωση που διοργάνωσε το κίνημα No Great Ships έγινε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την σύγκρουση του κρουαζιερόπλοιου της MSC Opera με ένα τουριστικό σκάφος, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα.

Οι διαδηλωτές λένε ότι τα κύματα που δημιουργούνται από τα κρουαζιερόπλοια διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης η οποία πλημμυρίζει τακτικά και τα πλοία μειώνουν την ομορφιά των ιστορικών χώρων της Βενετίας, φέρνοντας πάρα πολλούς τουρίστες.
Μετά το ατύχημα, ο Δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro άμεσα άνοιξε το εναλλακτικό κανάλι της πόλης, το Vittorio Emanuele III.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανιλό Τονινέλλι ανέφερε μετά το ατύχημα ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε μια “οριστική λύση” μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κρουαζιερόπλοιων.
Το 2013, απαγόρευσε πλοία που ζύγιζαν περισσότερους από 96.000 τόνους από το κανάλι Giudecca. Ωστόσο, ο νόμος αυτός ανατράπηκε αργότερα από περιφερειακό δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια ή το περιβάλλον δεν είχαν αποδειχθεί.

Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μεγαλύτερα πλοία θα εκτραπούν από το ιστορικό κέντρο αλλά δεν κατάφερε να τηρήσει αυτή την υπόσχεση.