Σύνταξη: tourismtoday.gr

Διαδηλωτές στη Μαγιόρκα εισέβαλαν το Σαββατοκύριακο σε μια δημοφιλή παραλία στην τελευταία διαμαρτυρία ενάντια στο overtourism στην Ευρώπη.

Μέλη του κινήματος Occupem Les Nostres Platges συγκεντρώθηκαν στη δημοφιλή περιοχή Balneario 6 της παραλίας S’Arenal στην Πάλμα.

Πάνω από 100 ντόπιοι άφησαν τις πετσέτες τους και έκαναν μια συμβολική βουτιά στη θάλασσα, ζητώντας αυστηρότερους περιορισμούς στον τουρισμό.

Πέρυσι, κάτοικοι της Μαγιόρκα τοποθέτησαν ψεύτικες πινακίδες σε τοπικές παραλίες που προειδοποιούσαν τους τουρίστες να μείνουν μακριά γιατί ήταν ακατάλληλες, ενώ στη γειτονική Ίμπιζα υπήρξαν επίσης διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού.

Οι διαμαρτυρόμενοι στην παραλία S’Arenal είπαν ότι δεν μπορούν πλέον να απολαύσουν την περιοχή τους καθώς κατακλύζεται από τουρίστες.
Τόνισαν επίσης, τις ευρύτερες συνέπειες του μαζικού τουρισμού, «από την εξαφάνιση του τοπικού πολιτισμού, το αυξανόμενο κόστος ζωής, την αδυναμία να ζεις εδώ και την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών».

Η κυβέρνηση στις Βαλεαρίδες έχει δημιουργήσει μια κοινή επιτροπή με εκπροσώπους του τουριστικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών αναζητώντας τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του τουρισμού.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ενισχυμένους ελέγχους κατά των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, με 27 νέους ελεγκτές και πρόστιμα έως 80.000 ευρώ για παραβάσεις.