Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το νέο τέλος εισόδου 5 ευρώ στην Βενετία έχει τεθεί σε ισχύ, αλλά έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους ντόπιους και σύγχυση στους επισκέπτες.

Η ιταλική πόλη εγκαινίασε έναν ιστότοπο τον Ιανουάριο για να δώσει τη δυνατότητα στους ημερήσιους ταξιδιώτες να πληρώσουν τη χρέωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό.

Το τέλος πρόσβασης στη Βενετία τέθηκε σε εφαρμογή χθες Πέμπτη 25 Απριλίου θα εφαρμόζεται σε 29 καθορισμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, έως τα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, χθες ξεκίνησε μπερδεύοντας πολλούς επισκέπτες και προκαλώντας ακόμη και διαμαρτυρίες από ορισμένους κατοίκους, σύμφωνα με τα Μέσα.

Στην Piazzale Roma, όπου βρίσκεται ο κεντρικός τερματικός σταθμός λεωφορείων της Βενετίας, σημειώθηκε ένταση μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και περίπου 500 ατόμων που διαμαρτύρονταν για το τέλος.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι το τέλος είναι αντίθετο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το overtourism. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να υπόκεινται σε ελέγχους παρά το γεγονός ότι απαλλάσσονται.

Ο Massimo Cacciari, πρώην δήμαρχoς Βενετίας είναι κατά της επιβάρυνσης των τουριστών με το νέο φόρο.
Οπως τονίζει, οι τουρίστες ήδη πληρώνουν περισσότερο στα εστιατόρια και τη δημόσια συγκοινωνία. Χαρακτήρισε το φόρο «παράλογο», καλώντας τους ταξιδιώτες να μην τον καταβάλλουν.

Στην πόλη θα πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι και στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ.

Από τον Ιούνιο, η Βενετία θα απαγορεύσει τα μεγάλα τουριστικά γκρουπ και τα μεγάφωνα

Τα τελευταία χρόνια, η ιστορική πόλη της Βενετίας αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.

Οι αρχές της Βενετίας έχουν εισαγάγει ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για απαγόρευση μεγάλων τουριστικών ομάδων και μεγαφώνων.

Αυτή η πολιτική -που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούνιο- στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση του υπερτουρισμού και στην προστασία της πόλης.