touristes 2Σε ποσοστό μεταξύ 4% και 5% προβλέπεται η διατήρηση της τουριστικής ανάπτυξης διεθνώς για το 2015 σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στον τουριστικό κλάδο IPK International.Σε συνδυασμό με την φετινή σεζόν που αναμένεται ρεκόρ αφίξεων στον παγκόσμιο τουρισμό.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Συνολικά καταγράφηκαν 781 εκατ. αφίξεις, 36 εκατ. περισσότερες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Η αύξηση κινείται πάνω από τη γενικότερη πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη μέση ετήσια αύξηση των αφίξεων την περίοδο 2010-2020 σε ποσοστό 3,8%. Στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των αφίξεων του συνόλου του έτους, σημειώθηκε αύξηση κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Η μεγαλύτερη αύξηση στο οκτάμηνο καταγράφηκε στην Αμερική (+8%), ακολουθούμενη από την Ασία και τον Ειρηνικό (+5%) και την Ευρώπη (+4%). Σε ό,τι αφορά τις αγορές με την υψηλότερη αύξηση δαπανών σε ταξίδια στο εξωτερικό, για τους πρώτους έξι με εννέα μήνες τα ηνία κατέχει η Κίνα με ποσοστό 16% και ακολουθούν η Γαλλία με 10%, η Ιταλία με 8% και οι ΗΠΑ με 6%. Με βάση τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους φέτος, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να κινηθούν για πρώτη φορά στην Ιστορία σε πάνω από 1,1 δισ.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι σημείωσε για τα αποτελέσματα του οκταμήνου ότι ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω από τις προσδοκίες, παρά την αύξηση των παγκόσμιων προκλήσεων.

kathimerini.gr