Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τη μείωση ή εξάλειψη τουριστικών φόρων για τους κατοίκους ειδικά σε περιοχές που δεν είναι γνωστές ως hotspots, εξετάζει η Λισαβόνα.

Την σχετική πρόταση για τη διεξαγωγή μελέτης που θα επικαιροποιούσε τον τουριστικό φόρο στην πόλη, υπέβαλαν οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) και έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο της Λισαβόνας.
Επί του παρόντος, οι κάτοικοι πληρώνουν 2 ευρώ σε τέλη για κάθε διανυκτέρευση σε σημεία διαμονής, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και τοπικών εγκαταστάσεων.

Ο τουριστικός φόρος στην πόλη της Λισαβόνας εφαρμόστηκε για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, αρχικά τον Ιανουάριο του 2016.

Ενώ τότε ο τουριστικός φόρος ήταν 1 ευρώ, τρία χρόνια αργότερα αυξήθηκε στα 2 ευρώ τη βραδιά. Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων άρχισαν να πληρώνουν το τέλος μόλις φέτος.

Ωστόσο, η πρόταση που έγινε από το PSD αντιμετώπισε αντιδράσεις από ορισμένα κόμματα, με τη ΒΕ να απέχει.

Ο Martim Borges de Freitas βουλευτής του CDS-PP πρότεινε την εφαρμογή του τουριστικού φόρου με διαφορετικούς συντελεστές, ανάλογα με την περιοχή της πόλης.

Οπως υπογραμμίζει “αντί μιας γενικευμένης και ισότιμης ενημέρωσης για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Λισαβόνα, ίσως θα ήταν καλό να προχωρήσουμε προς έναν διαφοροποιημένο τουριστικό φόρο που θα λαμβάνει υπόψη, για παράδειγμα, την ταξινόμηση των περιοχών που έχουν ήδη καθοριστεί για την απόδοση τοπικών αδειών διαμονής, ακόμα κι αν υιοθετηθεί”.

Υποστήριξε επίσης ότι οι τουριστικοί φόροι πρέπει να είναι χαμηλότεροι ή να καταργηθούν εντελώς σε περιοχές με λιγότερες τουριστικές επισκέψεις, ενώ σε περιοχές όπου η τουριστική πίεση είναι μεγαλύτερη, η αξία του τουριστικού φόρου θα είναι υψηλότερη.

Η Maria Escaja, από το κόμμα BE, απέχει λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των τουριστικών φόρων πρέπει να αναθεωρηθεί. Τόνισε ότι μόνο το 1% χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της πόλης, ενώ το υπόλοιπο επενδύεται στον τουρισμό. Πιστεύει ότι ο τουριστικός φόρος πρέπει να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού, όχι απλώς να μεγαλώσει την τουριστική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο Fernando Correira, αναπληρωτής του PCP έθεσε το ζήτημα ότι δεν διατίθενται κονδύλια για τη συντήρηση της πόλης, λέγοντας ότι τα χρήματα από τον τουριστικό φόρο δεν χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς, όπως θα έπρεπε να είναι.