Η ιαπωνική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα των Times πως οι “Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ακυρώνονται λόγω της πανδημίας COVID-19”.

Οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 έχουν δεσμευτεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ενός τρίτου κύματος μολύνσεων COVID-19.

Ωστόσο, οι Times επικαλούμενοι ανώτερο μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού -που δεν κατονομάζει- γράφει επίσης πως “η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην εξασφάλιση των Αγώνων για το Τόκιο τον επόμενο διαθέσιμο χρόνο, που είναι το 2032”.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μαναμπέ Σακάι διαψεύδει αυτή την εκδοχή.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εξέδωσε ανακοίνωση και διαψεύδει κατηγορηματικά με την σειρά της, τους Times.

“Η ΔΟΕ, τονίζει μεταξύ άλλων, είναι πλήρως επικεντρωμένη και δεσμευμένη στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 φέτος”.

Όπως υπογραμμίζεται ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κοϊκέι, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, η κυβέρνηση και η ΔΟΕ “εστιάζουν πλήρως διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς να έχει τεθεί θέμα αναβολής”.

Το 80% των πολιτών στην Ιαπωνία τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ο λόγος είναι ότι ανησυχούν πως με την μαζική προσέλευση αθλητών, προπονητών και άλλων θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά του COVID-19.