Το Λούβρο δεν είναι απλά το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις σε όλο τον κόσμο αλλά και το διεθνές μουσείο που έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων επισκεπτών. Κάτι απρόσμενο και πρωτοφανές για την διοίκηση του.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία του και στην ιστορία των μουσείων, περισσότερα από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες επισκέφθηκαν το Λούβρο το 2018”, δήλωσε στα Γαλλικά Μέσα πριν από λίγο ο Jean-Luc Martinez, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Λούβρου.

Με 10,2 εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος, το Λούβρο σημείωσε αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2017 (8,1 εκατομμύρια επισκέπτες) και έσπασε το δικό του ρεκόρ από 2012 (9,7 εκατομμύρια επισκέπτες).

Το 2017, το Λούβρο ήταν πρώτο σε επισκεψιμότητα και ακολουθούσαν το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με 8 εκατομμύρια επισκέπτες και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη με 7,3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον Jean-Luc Martinez, το ρεκόρ “οδηγείται από την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στο Παρίσι” μετά από 30% πτώσης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια λόγω των επιθέσεων.
Η άνοδος οφείλεται και σε ένα μέρος στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο μουσείο.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του “δημιουργήσαμε έναν χώρο αποθήκευσης αποσκευών, έναν νέο χώρο έκδοσης εισιτηρίων κι έναν χώρο υποδοχής γκρουπ, κι όλα αυτά μας επιτρέπουν να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες και με καλύτερο τρόπο”.

Το συνολικό κόστος των έργων ανήλθε σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο.