Διεθνές συνέδριο Well-O-Live, “Υπεύθυνος τουρισμός και διαχείριση τουριστικών προορισμών”, πραγματοποιείται σήμερα, από τις 9.30 το πρωί, στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο “Elite”.

Χθες πραγματοποιήθηκε από τους “Δρόμους της Ελιάς”, στα γραφεία τους, δίπλα από το “Elite”, συνάντηση εργασίας τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Οπως σημειώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, το θεματικό προϊόν Well- O-Live είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν τουρισμού της υπαίθρου γύρω από την ελιά, εστιασμένο σε δραστηριότητες ευεξίας (διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας, βιωματικές πολιτιστικές δραστηριότητες, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες), όλες σχεδιασμένες γύρω από την ελιά και πάνω στους “Δρόμους της Ελιάς”, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Θεοδώρα Κολοκοτρώνη, εκπρόσωπος των “Δρόμων της Ελιάς” ενημέρωσε ότι στη συνάντηση και αύριο στο συνέδριο μετέχουν εταίροι από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Βουλγαρία και Φινλανδία και παρατήρησε πως εστιάζουν στα ελαιοκομικά και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής.

Η Χέλενα από την Κροατία επεσήμανε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για όλες τις περιοχές κι εκτίμησε πως θα σταθεροποιηθεί μια συνεργασία με μακρόχρονο αποτέλεσμα.

Ο Ιταλός Ανσέλμο Καπορόσι, παραγωγός ελαιολάδου που εκπροσώπησε ταξιδιωτικό πρακτορείο από τη Βουλγαρία, παρατήρησε ότι το έργο έχει πρακτικά αποτελέσματα και σημείωσε πως η ουσία είναι να προβληθούν όλοι οι πόροι (μουσεία, πολιτιστικοί χώροι), που έχουν ως αφετηρία το ελαιόλαδο. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν τουριστικά πακέτα που θα παρατείνουν την τουριστική περίοδο, να υπάρξει προσέλκυση τουριστών που θα ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η Εμα Τάβερι, εκπρόσωπος του Δήμου Μπρίντιζι και τουριστικού πρακτορείου της Ιταλίας, σημείωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία διαδρομή που θα αναδεικνύει την ευεξία μέσα από το ελαιόλαδο. Εκανε λόγο για βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προϊόντων και δημιουργία βιώσιμων τουριστικών πακέτων.

Χθες οι εκπρόσωποι των εταίρων συμμετείχαν και σε γευσιγνωσία ελαιολάδου (2 δείγματα κορωνέικης ποικιλίας και ένα κολοβής από τη Λέσβο), που παρουσίασε ο γευσιγνώστης Γιώργος Κουτέλας.

* Το σημερινό συνέδριο περιλαμβάνει δύο κύκλους: Ο πρώτος με θέμα “Καινοτόμες πρωτοβουλίες προώθησης υπεύθυνου τουρισμού – Παρουσιάσεις εταίρων του έργου Well-O-Live”. Και ο δεύτερος με θέμα “Εμπειρίες, πρωτοβουλίες, προτάσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού στους τόπους της ελιάς”.