Οι επιθέσεις στη Βαρκελώνη ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στα τουριστικά μεγέθη της, αλλά η πρόσφατη εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών υποδηλώνει ότι πιθανόν να είναι σύντομος, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της τουριστικής βιομηχανίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακυρώσεις, πρόωρες αναχωρήσεις, επιφυλάξεις: ο αντίκτυπος μιας τρομοκρατικής επίθεσης σε μια ευρωπαϊκή πόλη μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες, δήλωσαν οι επαγγελματίες του τουρισμού. Ωστόσο, οι επιπτώσεις διαχέονται ταχύτερα και πιο γρήγορα, υποστηρίζουν.

“Η διάρκεια των επιπτώσεων είναι συντομότερη καθώς οι επιθέσεις γίνονται συνηθισμένες”, δήλωσε ο Jean-Pierre Mas, επικεφαλής της Entreprises du Voyage,  της Ένωσης  ταξιδιωτικών γραφείων της Γαλλίας. Όμως, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος “εάν υπάρξουν επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στον ίδιο τόπο”, πρόσθεσε.

Ο Didier Arino, επικεφαλής της εταιρείας παροχής συμβουλών Protourisme στο Παρίσι, συμφωνεί. Όπου υπάρχουν επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην ίδια πόλη, μπορεί να καταλήξουν “να φαίνονται επικίνδυνες”, είπε.

Αυτό συνέβη με το Παρίσι, το οποίο έπληξε μια σειρά επιθέσεων το 2015 – συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στις πολλαπλές τοποθεσίες εντός και γύρω από το Παρίσι και των πυροβολισμών στο χώρο συναυλιών Bataclan. Ως εκ τούτου, η οικονομική απόδοση του έθνους μειώθηκε κατά 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά ο συνολικός αντίκτυπος μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη Βρετανία αυξήθηκε κατά 7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, παρά τις τρεις επιθέσεις οχημάτων τον Μάρτιο και τον Ιούνιο στο Λονδίνο, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του έθνους.

“Όσο ισχυρότερη είναι η εικόνα ενός προορισμού, τόσο πιο περιορισμένος θα είναι ο αντίκτυπος “, δήλωσε ο Arino.Τότε, η πρόκληση για μια πόλη είναι να περιορίσει τη ζημιά στην εικόνα της. Παράλληλα, συνέστησε τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και κυρίως το ανέβασμα φωτογραφιών selfie που ενθαρρύνουν μια «αίσθηση του ανήκειν».

Αυτό συγκεκριμένα έκανε η γαλλική Μεσογειακή πόλη της Μασσαλίας μετά την επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 όταν ένας τζιχαντιστής οδήγησε ένα φορτηγό σε πλήθη που γιορτάζουν την Ημέρα της Βαστίλης της Γαλλίας.

Αλλά αυτό που δεν βοηθάει καθόλου είναι να αρνείται κανείς να αναγνωρίσει το πρόβλημα, είπε ο Arino. “Δεν είναι καλό να πούμε: ‘Ο προορισμός μας είναι ασφαλής’.

Μάλιστα, για τους Ασιάτες τουρίστες, η ασφάλεια είναι ένα κορυφαίο ζήτημα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mas.

Η Γαλλία είδε τον αριθμό των ξένων τουριστών να πέφτει κατά 2 εκατομμύρια πέρυσι στα 83 εκατ.

“Οι πελάτες που προέρχονται από μακρινές χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξημένη ευαισθησία σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας και βλέπουν την κατάσταση σε ένα πιο παγκόσμιο πλαίσιο”, δήλωσε ο Christian Taenzler, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου του Βερολίνου. Θέτουν την ερώτηση : “Θα συνεχίσω να ταξιδεύω στην Ευρώπη;” Η απάντηση είναι συχνά ναι.

Παρά την επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2016, ο αριθμός των Κινέζων επισκεπτών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 15% τους τρεις πρώτους μήνες του 2017. Επίσης, ο αριθμός των Αμερικανών επισκεπτών αυξήθηκε κατά 6%, σύμφωνα με το ξένα πρακτορεία προώθησης του τουρισμού της Γερμανίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη ανέκαμψαν κατά 6% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους “καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε σε ορισμένους προορισμούς που επηρεάστηκαν από συμβάντα ασφαλείας”.

Ο σύμβουλος τουρισμού κ. Arino πιστεύει ότι το αποτέλεσμα για τη Βαρκελώνη θα μετριαστεί από το γεγονός ότι η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα. “Η χώρα είναι σε μια τέτοια δυναμική ανάπτυξης που η επίπτωση  θα είναι λιγότερο ορατή”, ανέφερε.

Ωστόσο, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 11% της ισπανικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στοιχείο που συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ανάκαμψης της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Βαρκελώνη, η κορυφαία πόλη στον διεθνή τουρισμό και δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας Euromonitor International, καλωσόρισε πέρυσι 7,6 εκατομμύρια τουρίστες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους επισκέπτες ήρθαν από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.