Τo Τourism Today σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιεί με θέμα: «Αγροδιατροφή και τουρισμός στον καιρό του κορωνοϊού», παρουσιάζει συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς , κ. Γιώργο Ντούτσια. 

Στο ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών εστιάζει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, αναδεικνύοντας παράλληλα την άρρηκτη διασύνδεση του συγκεκριμένου τομέα με τον τουρισμό.

  • Πόσο σας έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού;

Ως γνωστόν ο κλάδος των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών είναι κυρίως εξαγωγικός κλάδος. Το 90% του προϊόντος εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες και η Ελλάδα κατέχει μέχρι σήμερα την 2η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές του προϊόντος.

Η πανδημία Covid-19 έπληξε το 70% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας με ακύρωση παραγγελιών και αναβολή εκτέλεσης συμβολαίων για τον κλάδο HoReCa, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου δεν φαίνεται πότε θα τελειώσει η κρίση.

  • Μπορεί η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να αποτελέσει ένα “όπλο” απέναντι στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης;

Έτσι ή αλλιώς ο κλάδος των επιτραπέζιων ελιών είναι διασυνδεδεμένος άρρηκτα με τον τουρισμό (μεσογειακή διατροφή).

  • Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για τον κλάδο της αγροδιατροφής; Μπορεί η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την αγροδιατροφή;

Για προϊόντα με σημαντική βιολογική αξία όπως είναι οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές, η επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι χειρότερη.
 Όμως μετά την πανδημία θεωρούμε ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η ασφάλεια των τροφίμων γιατί οι καταναλωτές θα είναι περισσότερο απαιτητικοί, γεγονός που θα επιταχύνει την βελτίωση της ασφάλειας όλης της αλυσίδας (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας) και την περαιτέρω κατάκτηση απαιτητικών αγορών με καταναλωτές υψηλού εισοδήματος.