Διεπιστημονικό συμπόσιο με τίτλο “Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Σύμη και ο ρόλος των ΜΜΕ”, πραγματοποιήθηκε στη Σύμη. Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκε παίρνοντας μέρος στις εργασίες ο κ. Νικόλας Γερονικόλας εκπροσωπώντας τον τομέα τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Ένα διεπιστημονικό συμπόσιο ενδιαφέρον και επίκαιρο με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ, της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ και του Δήμου Σύμης.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, ακαδημαϊκοί ειδικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι, τοπικοί παράγοντες καθώς και επαγγελματίες του Τουρισμού ανέπτυξαν τις θέσεις τους με σκοπό να αναδειχθούν οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη του θεματικού τουρισμού και ο ρόλος της περιφέρειας προκειμένου μέσα από τα εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Προβλήθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες του νησιού και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των τοπικών παραγόντων και επαγγελματιών του Τουρισμού. Η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη στήριξη της Ένωσης Γυναικών Σύμης του Ομίλου Αξιών “Γιάννης Διακογιάννης”.
Τοποθέτηση Tομεάρχη Τουρισμού
Το Διεπιστημονικό Συμπόσιο διοργανώθηκε με θεματικό άξονα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προσφέρεται για τη διαμόρφωση προτάσεων που μπορούν να μετατραπούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές.
Από αυτήν την πλευρά, θεωρώ ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν αποτελούν μια πρώτη ύλη και ένα σημαντικό εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαφοροποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Ιδιαίτερα για νησιά μεσαίου και μικρού μεγέθους, όπως η Σύμη αλλά και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι αυτή που θα τους προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό.
Οι προτάσεις αυτές συνδέονται και με την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, δομικό στοιχείο του οποίου, θα είναι η θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων, η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, η αποκατάσταση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και η ανάπτυξη τοπικών δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με έμφαση στον αγροτουρισμό και οινοτουρισμό. Ενδεικτικά, οφείλω να πω, ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει:
– Νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων από κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως start up επιχειρήσεις.
– Δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
– Διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη και προβολή τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων σε κάθε προορισμό.
– Σήμανση διαδρομών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ε.Ε., έκδοση χαρτών ορεινής περιήγησης και εμπλουτισμός των διαδρομών με εναλλακτικές δραστηριότητες (πίστες mountain bike, ιππασία, αναρρίχηση).
– Καθιέρωση τοπικών δικτύων, διαδρομών – μονοπατιών, πολυθεματικού χαρακτήρα με έμφαση στη φυσιολατρική διάσταση. Μία, επίσης, εναλλακτική μορφή τουρισμού από την οποία μπορεί να κερδίσει πολλά η Σύμη είναι ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός.
Σημαντικός πλούτος για τη Σύμη είναι η αρχιτεκτονική της, που πρέπει να ενταχθεί στο συνολικό τουριστικό προϊόν του νησιού. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να δούμε τις βέλτιστες λύσεις και ιδέες που στοχεύουν στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοιχτή στους φορείς νέων ιδεών και προτάσεων.