Στις επιδιώξεις, τους σκοπούς και τα αποτελέσματα του πρόγραμματος PATH, ενταγμένου στο Interreg V-A Ελλάδα Ιταλία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δ.Ε. (επικεφαλής εταίρος) και Δήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Παπαναστασίου, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την υλοποίηση του.
«Καταστατικός σκοπός της ΠΕΔ Δ.Ε. είναι η επιτελική υποστήριξη του αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, τονίζεται σε ανακοίνωση.
Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, για την ευρύτερη περιοχή μας, σε συνδυασμό πάντα με τον αγροτικό τομέα, με τον οποίο πρέπει να υπάρχει διαρκής διασύνδεση και αλληλοτροφοδότηση, ώστε να προωθούνται οι δράσεις του αγροτουρισμού που αποτελούν βασική κατεύθυνση της κοινής Ευρωπαϊκής Τουριστικής Πολιτικής.
Σαν πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχουμε σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο παρέμβασης, στην παραγωγή τουριστικής πολιτικής και με κάθε σχετικό πρόγραμμα που υλοποιούμε προσπαθούμε να καλύψουμε ένα διακριτό τμήμα του σχεδίου μας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΔ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γ. Παπαναστασίου, στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος I.C.E. έγινε προσπάθεια για τα εξής:
• Να εντοπίσουμε, να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε τις διαθέσιμες υποδομές κάθε τύπου που σχετίζονται με την λεγόμενη «δημιουργική βιομηχανία».
(Πολιτισμός – αθλητισμός – καινοτομία – περιβάλλον), ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τους πόρους που έχουμε στην διάθεσή μας.
• Να καταγράψουμε και να κινητοποιήσουμε όλους του φορείς που αναπτύσσονται και σχετίζονται με τα παραπάνω.
• Να τους κατευθύνουμε σε διαδικασία συνεργασίας και κοινού προγραμματισμού, ώστε το τοπικά παραγόμενο έργο να γίνει υπερ-τοπικό ή και διεθνές. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν στα πλαίσια του ICE, η δημιουργία και υλοποίηση 10 τουριστικών πακέτων με την συμμετοχή περίπου 70 φορέων, για πρώτη φορά στην περιοχή μας. Η δράση αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας και ήδη εξετάζεται η προσαρμογή και εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο, ως ιδιαίτερα επιτυχής και καινοτόμος. Τώρα το Πρόγραμμα PATH είναι η συνέχεια των παρεμβάσεών μας.
«Ήδη μέσα από το πρόσφατο δημοσίευμα είχαμε μια εκτενή παρουσίαση για τους στόχους και τους σκοπούς του έργου», αναφέρει ο δήμαρχος Αγρινίου, που συνεχίζει ως εξής:
«Δίνοντας κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις θα ήθελα να πω τα εξής: Αν και ο τουρισμός εξελίσσεται διαρκώς και κατά συνέπεια εξελίσσονται και οι τάσεις του κοινού, αλλά και τα μέσα που σχετίζονται με την δημοσιότητα, διαφήμιση, πληροφόρηση και την υποστήριξη του τουριστικού επισκέπτη. Έτσι εντοπίσαμε ότι ο σύγχρονος επισκέπτης ζητάει Διαδρομές. Τι είναι αυτό;
Είναι κατευθυντήριοι άξονες σχεδιασμένοι πολύ προσεκτικά σε τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχει όλη η διαθέσιμη γνώση και πάνω τους καταγράφονται τα πάντα: αξιοθέατα, ιστορικές περιβαλλοντικές διαδρομές, φύση, περιβάλλον αλλά και υποδομές – χώροι διαμονής, εστίαση (τοπικές ταβέρνες, κλπ) καθώς και κάθε άλλη πληροφορία για την εξυπηρέτηση του επισκέπτη. (Λειτουργία τοπικών μουσείων, αθλητικά κέντρα, χειμερινά σπορ κλπ).
Η πρωτοτυπία του έργου έγκειται στην προσσέγγιση του για την βελτίωση της εξατομικευμένης εμπειρίας παρέχοντας νέα εργαλεία και μέσα που επιτρέπουν στους επισκέπτες τους ντόπιους και τους χρήστες να καταγράφουν τις ιστορίες τους, τα ενδιαφέροντα τους καθιστώντας την εμπειρία των θεματικών διαδρομών μοναδική. Η βασική καινοτομία της πρότασής μας είναι η προσπάθειά μας να ομογενοποιήσουμε την τουριστική προβολή όλων των δήμων της περιφέρειάς μας. Αυτό θα γίνει μέσα από ολοκληρωμένη παρέμβασή μας και σύνδεσή της με τις ιστοσελίδες των Δήμων μας.
Έτσι όλοι οι Δήμοι μας θα συμπεριλαμβάνονται στις 30 θεματικές διαδρομές που θα σχεδιάσουμε και μέσα από αυτές θα καλύπτεται, κάθε εξειδικευμένη ανάγκη του επισκέπτη, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα ΑΜΕΑ, αλλά και τους τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος (Φύση, πανίδα, κλπ) Σημαντική και ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η συνεργασία, τόσο με τους Έλληνες εταίρους μας όσο και με τους διακρατικούς εταίρους μας από την Ιταλία, που περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούμε για τις δικές τους πρακτικές και εμπειρίες, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με την προβολή προστατευομένων περιοχών, αφού και η Δυτική Ελλάδα έχει πλήθος εξαιρετικής ομορφιάς οικοσυστήματα. Τελειώνοντας είναι ιδιαίτερα καινοτόμα η χρήση QR Codes (κωδικών σημείων) στις ταμπέλες σήμανσεις των διαδρομών μας, εφαρμογή πολύ δημοφιλής στους νέους, που πλέον καλύπτουν τις ανάγκες τις καθημέρινότητας τους (όπως αυτή ορίζεται) με την χρήση της τεχνολογίας».
Πηγή : agriniopress