Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διευκρινίσει για τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες στο πλαίσιο του καθεστώτος εισόδου χωρίς θεώρηση εισόδου στη ζώνη Σένγκεν ότι όταν η απαίτηση εξουσιοδότησης ταξιδιού ETIAS τεθεί σε ισχύ το 2024, δεν θα απαιτείται να υποβάλλουν πληροφορίες υγείας ή βιομετρικά στοιχεία για να λάβουν αυτήν την άδεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο SchengenVisaInfo.com.

Η διευκρίνιση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης παραπληροφόρησης σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδοτήσεων (ETIAS), το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ κάποια στιγμή στα μέσα του 2024, αν και η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο ETIAS, ο οποίος προσφέρει προς το παρόν μόνο πληροφορίες για το σύστημα και δεν δέχεται ακόμη αιτήσεις, η ΕΕ επισημαίνει ότι οι αιτούντες δεν θα χρειαστεί να παρέχουν πληροφορίες για την υγεία τους, δηλαδή εμβολιασμούς, μόλις αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα.

«Κατά την υποβολή αίτησης για ETIAS, οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας ή του εμβολιασμού τους. Κατά την υποβολή αίτησης για το ETIAS, οι ταξιδιώτες δεν θα κληθούν επίσης να παρέχουν βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα », επισημαίνει η ΕΕ.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι σε ταξιδιώτες από άλλες 60 χώρες του κόσμου που θα έχουν ανάγκη από το ETIAS, θα τεθούν μερικές ερωτήσεις ασφαλείας προκειμένου το σύστημα να αξιολογήσει εάν τα ίδια παρουσιάζουν κάποιο είδος κινδύνου για τη Ζώνη Σένγκεν και την ΕΕ. Εδώ περιλαμβάνονται ερωτήσεις σχετικά με προηγούμενες ποινικές καταδίκες, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με ταξίδια σε ζώνες συγκρούσεων.

Οι ταξιδιώτες θα ερωτηθούν επίσης για τα προσωπικά τους στοιχεία, το όνομα και το επώνυμο, τον τόπο γέννησης, τα στοιχεία διαβατηρίου, τη διεύθυνση, το email, τον αριθμό τηλεφώνου κ.λπ.

« Οι ταξιδιώτες που δεν έχουν έγκυρη άδεια ταξιδιού θα αρνηθούν την επιβίβαση από τον αερομεταφορέα (για παράδειγμα, αεροπορική εταιρεία, εταιρεία λεωφορείων ή πορθμείων)», τόνισε η Frontex σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΕ έχει εντείνει την εκστρατεία της για την ενημέρωση των ταξιδιωτών σχετικά με το ETIAS καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση. Τον περασμένο μήνα, το SchengenVisaInfo.com ανέφερε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με το ETIAS, τους οποίους η ΕΕ έχει καταρρίψει, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι το ETIAS είναι θεώρηση, η οποία είναι εντελώς αναληθής.